Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Takie
jabłka to prawdziwa wygoda kiedy do sklepu daleko, jest zimno, śnieg przysypał wszystkie ścieżki, a nam marzy się krucha gorąca szarlotka czy jabłecznik. Oto moje rozwiązanie. W zeszłym roku zrobiłam ich o wiele więcej gdyż miałam dostęp do darmowych
jabłek z
sadów, w tym straganowe
jabłka tylko do kilku ciast. Może jeszcze je zrobię z późniejszych odmian – antonówka i reneta są wdzięczną odmianą na
przetwory.
Składniki:4 kg
jabłek ( np. paula red, reneta, antonówka, champion )1
cytryna2 laski
cynamonu1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowegoewentualnie kilka łyżek
cukruPrzygotowanie:
Sok z cytryny i kwasek
cytrynowy mieszamy z 1 szklanką
wody.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Najlepiej robić to bezpośrednio do
wody z sokiem, podgrzewając i mieszając.Prażyć z laskami
cynamonu aż będą miękkie (30-40 minut) – sproszkowany zmieniłby kolor
jabłek.W połowie gotowania można dodać ewentualny
cukier.Pozbyć się lasek i przekładać
jabłka do czystych, wyparzonych słoików, najlepiej jeszcze gorących.Zakręcać i odstawiać do góry dnem.Ostudzić w ww. pozycji.
Jabłek nie pasteryzuję, jeśli wieczka są wklęsłe, jeśli nie są zmieniam zakrętki i pasteryzuję je w piekarniku, 120 stopni, 15-20 minut. Odwracam do góry dnami i studzę.Powiązane notki:Korzenna
Konfitura jabłkowo marchewkowaRozgrzewająca
konfitura z
jabłek – z
imbirem,
miodem i
cytrynąPrzecier , sok – mus z
jeżyn na zimęSurówka z
pora,
marchewki i
jabłka, tradycyjna
Pure z pieczonej dyni na zimę