ßßß
to pyszna, zdrowa i tania alternatywa dla sklepowych soków naszpikowanych syropem glukozowo-fruktozowym.Składniki na ok.2 litry soku:200 g marchewki, obranej100 g banana, obranego350 g jabłek, obranych i wydrążonych800 g wody50-75 g soku z cytryny (1-2 cytryny w zależności od wielkości)cukier lub miód do smakuMarchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka, dolewamy tyle wody, aby tylko przykryła marchew. Gotować ok. 5 minut. Dodać pozostałe składniki, całość zmiksować przy pomocy blendera przez 2-3 minuty, aż powstanie gładka papka. Dolać resztę wody, zagotować i gotować ok. 2 minut. Przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić do wystudzenia.Tak przygotowany, zapasteryzowany sok można przechowywać kilka tygodni.Smak soku zależy od wybranych owoców i marchwi, dlatego też można go modyfikować dodając preferowaną ilość cukru, miodu i soku z cytryny.*przepis pochodzi z książki Thermomix "Radość gotowania"