Wykonanie
O pomocnych właściwościach
imbiru w postaci
herbaty miałam okazję się przekonać, kiedy kilka lat temu cierpiałam na przeziębienia co najmniej raz w miesiącu. Z pomocą przyszła mi owa mikstura, która potrafiła zapobiegać rozwojowi pierwszych symptomów. Piłam ją niechętnie, ale coraz częściej, gdyż jej właściwości naprawdę pomagały. Od tamtego czasu zmieniło się sporo, więc i
herbata poszła w zapomnienie. Ostatnio przyszła mi na myśl razem z wielkim mrozem i potrzebą na natychmiastowe rozgrzanie. Okazuje się, że wystarczy kilka składników, by samodzielnie przyrządzić ją w domu. Doskonale rozgrzewa, a oprócz tego ma właściwości przeciwwymiotne, poprawia krążenie
krwi, działa odkażająco, odświeża oddech. Niektóre źródła podają, iż
imbir wspomaga odchudzanie, a oprócz tego jest świetnym afrodyzjakiem*. Warto zatem pokusić się o taką miksturę, szczególnie teraz - przed Walentynkami ;). Źródło przepisu: Kotlet.tv .
Składniki:- 2
jabłka,- świeży
imbir (kawałek ok. 4-5 cm),- 2 kory
cynamonowe,- sok z 1
cytryny,-
miód.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd, kroimy na 4 części, wrzucamy do garnka. Dodajemy kory
cynamonowe oraz
imbir (obrany, pokrojony na mniejsze kawałki). Zalewamy
wodą (w średnim garnku), gotujemy do miękkości
jabłek. Po ugotowaniu czekamy aż trochę ostygnie, a następnie dodajemy sok z 1
cytryny, rozlewamy do szklanek. Słodzimy
miodem dopiero w szklankach - ok. 1/2 łyżeczki na 300 ml.
Napój można przechowywać przez kilka dni, za każdym razem należy podgrzać i słodzić
miodem dopiero po rozlaniu do szklanek. Następnego dnia jest mocniejszy, smaczniejszy, ma ładniejszy kolor i znacznie szybciej rozgrzewa. Smacznego!* źródła informacji: Poradnik Zdrowie oraz Wirtualna Polska .