Wykonanie
Moja rodzinka uwielbia domową pizzę, dziś nawet nasza dwulatka się o nią upomniała. Wiem, że to nie jest super zdrowe jedzenie, ale od czasu pozwalamy sobie tak pofolgować. Dziś wyszła mi w smaku idealna, nawet lepsza niż kupiona.Podaję proporcje ciasta na dwie pizze średnicy około 28 cm. Ilości dodatków nie podaję, bo każdy lubi po swojemu mniej lub więcej.Składniki: na ciasto:225 g
mąki2 łyżki
oleju135 ml letniej
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru15 g
drożdży świeżych na wierzch:
ketchup do posmarowania ciasta
mozarellaszynkakolorowe
paprykikukurydzaoliwki zieloneoregano suszoneSkładniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze
ślimakami do
drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut. Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję
ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję
suszonym oregano. Wkładam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę około 10-15 minut.