ßßß Cookit - przepis na wiejski kociołek z klopsikami

wiejski kociołek z klopsikami

nazwa

Wykonanie

Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody.
Składniki:
250 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 żółta cukinia
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 duża marchewka
1 cebula
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
ziele angielskie
2-3 liście laurowe
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka oleju
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Dusić około 10 minut, po czym przyprawić i dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/wiejski-kocioek-z-klopsikami.html