ßßß
Cookit - przepis na wiejski kociołek z klopsikami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
wiejski kociołek z klopsikami
Składniki
Mięso mielone
Jajko
Bułka tarta
Cukinia
Papryka czerwona
Papryka zielona
Marchew
Cebula
Kukurydza
Koncentrat pomidorowy
Sól
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Śmietana
Olej
Wykonanie
Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z
ziemniakami
wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody.Składniki:250 g
mięsa mielonego
1
jajko
2 łyżki
bułki tartej
1 żółta
cukinia
1
czerwona papryka
1
zielona papryka
1 duża
marchewka
1
cebula
4 łyżki
kukurydzy
z puszki2 łyżki
koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
ziele angielskie
2-3
liście laurowe
1 łyżka kwaśnej
śmietany
1 łyżka
oleju
Mięso mielone
wymieszać z
jajkiem
,
bułką tartą
i przyprawić. Uformować kulki.
Cukinię
i
paprykę
pokroić w kostkę,
cebulę
w piórka,
marchewkę
w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką
wody
, dodać ziele i
liście laurowe
, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i
kukurydzę
oraz
przecier pomidorowy
. Dusić około 10 minut, po czym przyprawić i dodać
śmietanę
. Podawać z
ziemniakami
lub
kaszą
.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/wiejski-kocioek-z-klopsikami.html
Przepisy powiązane
Pulpety papryczaki
Kotlety mielone z papryką i kukurydzą
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem
Pomidorowe mielone z marchewką
Klopsy mielone z musztardą i cebulą
Składniki powiązane (0)