Wykonanie
Takie pulpety smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego są dość tanie, gdyż koszt przygotowania porcji dla jednej osoby to około 4 zł., a z podanych poniżej proporcji spokojnie może się najeść kilka osób.Pulpety przygotowała moja mama :)Składniki:- 1 kg.
mięsa mielonego- 2
jajka- 4 łyżki
bułki tartej-
sól,
pieprz- 4
czerwone papryki- 2
zielone papryki- 3
cebule- 6 łyżek
octu- 1/2 szklanki
oleju +
olej do smażenia- 3 łyżki
cukru- 1 słoiczek
koncentratu pomidorowego- 1 szklanka pikantnego
keczupuPrzygotowanie:Z
mięsa,
jajek,
pieprzu i
soli ugniatamy masę. Formujemy kulki i obtaczamy je w
bułce. Następnie smażymy je na
oleju. Zdejmujemy je z patelni i osączmy na ręczniku papierowym.
Papryki przekrajamy i czyścimy z nasion, po czym razem z
cebulami kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki
wody,
ocet,
olej,
cukier, 1/2 łyżki
soli, koncentrat i
keczup. Gotujemy ok. 20-25 minut od czasu do czasu mieszając.Gorącym sosem warzywnym polewamy gotowe pulpeciki.Smacznego!