ßßß Cookit - przepis na Bulion grzybowy

Bulion grzybowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
0,75 l bulionu grzybowego
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz
papryka mielona
liść laurowy
3 ziela angielskie
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka myjemy i tniemy po całości w paski, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, smażymy po obydwu stronach. Cebule kroimy i delikatnie podsmażamy, dolewamy do niej przygotowany bulion grzybowy i dodajemy podsmażone mięso, liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek wszystko razem dusimy około 10 do 15 minut. Całość zagęszczamy roztworem mąki i śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bulion grzybowy
garść suszonych grzybów
1 l wody
szczypta lubczyku
szczypta natki pietruszki
Sól i pieprz (do smaku)
Grzyby wraz z przyprawami , gotować przez ok. 40 min, przecedzić.
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,340510798,title,Filet-w-sosie-grzybowo-czosnkowym,index.html