Razowa kanapka z węgorzem

nazwa

Wykonanie

Kanapki nie muszą być nudne! Najsmaczniejsze są te kilkuskładnikowe, z ulubionymi produktami. Dziś trafiło na wędzonego węgorza, jajecznicę z ziołami, a do tego szpinak. W początkowej wizji miała być sałata, ale niestety nie miałam jej pod ręka i musiałam zastąpić ją innym zielonym warzywem. Pomimo tej zamiany wyszło pyszne!
Składniki:
2 kromki chleba razowego
1/3 wędzonego węgorza
garść młodych liści szpinaku
2 jajka
gałązka koperku
gałązka pietruszki
szczypta pieprzu
szczypta soli
50 g masła
Przygotowanie:
Węgorza obrać ze skóry, wyciągnąć kręgosłup z kośćmi, usunąć ości. Pociąć mięso ryby na kilka kilkucentymetrowych kawałków. Kawałki wrzucić na patelnię (bez tłuszczu, węgorz jest słony) i podsmażyć przez minutę (po 30 sekund na każdą stronę). Odłożyć na talerz.
Na czystej patelni podsmażyć połowę masła, wrzucić posiekany koperek i pietruszkę. Wbić na to jajka, posolić, popieprzyć i zamieszać. Smażyć aż do ścięcia.
Kromki chleba posmarować resztą masła. Położyć liście szpinaku, na to jajecznicę z ziołami i węgorza.
Gotowe!
Kanapka jest szybka i bardzo smaczna. Do tego zdrowa bo zawiera chleb razowy, szpinak i rybę - trzy ważne składniki diety. Warto jest czasem przygotować na śniadanie coś innego i równie smacznego co tradycyjne posiłki. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_40_razowa-kanapka-z-wegorzem.html