Wykonanie
Kanapki nie muszą być nudne! Najsmaczniejsze są te kilkuskładnikowe, z ulubionymi produktami. Dziś trafiło na
wędzonego węgorza, jajecznicę z
ziołami, a do tego
szpinak. W początkowej wizji miała być
sałata, ale niestety nie miałam jej pod ręka i musiałam zastąpić ją innym zielonym warzywem. Pomimo tej zamiany wyszło pyszne!Składniki:2 kromki
chleba razowego1/3
wędzonego węgorzagarść
młodych liści
szpinaku2
jajkagałązka
koperkugałązka
pietruszkiszczypta
pieprzuszczypta
soli50 g
masłaPrzygotowanie:
Węgorza obrać ze skóry, wyciągnąć kręgosłup z kośćmi, usunąć ości. Pociąć
mięso ryby na kilka kilkucentymetrowych kawałków. Kawałki wrzucić na patelnię (bez tłuszczu,
węgorz jest słony) i podsmażyć przez minutę (po 30 sekund na każdą stronę). Odłożyć na talerz.Na czystej patelni podsmażyć połowę
masła, wrzucić posiekany
koperek i
pietruszkę. Wbić na to
jajka, posolić, popieprzyć i zamieszać. Smażyć aż do ścięcia.Kromki
chleba posmarować resztą
masła. Położyć liście
szpinaku, na to jajecznicę z
ziołami i
węgorza.Gotowe!
Kanapka jest szybka i bardzo smaczna. Do tego zdrowa bo zawiera
chleb razowy,
szpinak i
rybę - trzy ważne składniki diety. Warto jest czasem przygotować na śniadanie coś innego i równie smacznego co tradycyjne posiłki. :)