Wykonanie
środa, Styczeń 7, 2015, 21:31
Lekka, chrupiąca i lekko ostra
sałatka z dodatkiem przysmażonej piersi z
kaczki, która pozostała nam z poprzedniego obiadu, podana w towarzystwie słodkiego sosu
miodowo-
musztardowego. To doskonały pomysł na dietetyczny obiad, lunch lub zdrowe śniadanie.Uwielbiam
kaczkę! U mnie w domu nie piecze się jej za często, ale jeśli to już nastąpi, to ta szybko znika. Tym razem pozostał mi kawałek gotowanej
kaczki z zupy, na którą szybko znalazłam pomysł. Najsmaczniejsza wydała mi się w
sałatce z lekką, chrupiącą
rukolą, którą uwielbiam! Doskonałe połączenie i moje idealne śniadanie! :D1 porcjaSkładniki:spora garść
rukoli90 g piersi z
kaczki (gotowanej lub z pieczeni)4
pomidorki koktajlowe, przekrojonekilka plasterków
ogórka w skórce, pokrojonych na ćwiartkiłyżka prażonych
płatków migdałów1 łyżeczka
miodu2 łyżeczki
musztardy miodowej2 łyżki
oliwysólPrzygotowanie:
Kaczkę pokroić w paski i usmażyć na 1 łyżce
oliwy. Odstawić do ostygnięcia.W miseczce/szklance wymieszać 1 łyżkę
oliwy,
musztardę i
miód. Doprawić sporą szczyptą
soli.
Rukolę przełożyć na talerz. Polać sosem. Posypać połówkami
pomidorków i ćwiartkami plasterków z
ogórka. Na wierzchu położyć plasterki
kaczki.Posypać prażonymi
płatkami migdałów.