Wykonanie
UgotujmyCos.plBlog kulinarny - przepisy
HomeSŁODKOŚCI
strucel makowy
Składniki:
sól [1 szczypta]
mąka [50 dag]
masło [10 dag]
żółtko z
jajka [5 szt.]
cukier waniliowy [2 łyżeczki]
cukier [15 dag]
mleko [200 ml]
drożdże [5 dag]2 łyzki
spirytusuWykonanie1 puszka masy makowej ja ubijam i dodaje minimum 3
białka na pianę które mi zostaja z ciasta oraz
olejek migdałowyPrzygotowanie:1.
Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką
cukru, 2 łyżkamiciepłego
mleka i łyżką
mąki.2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3.
Żółtka jaj należy utrzeć z
cukrem na puszystą masę, doprzesianej
mąki dodać rozczyn
drożdżowy, utarte
żółtka,
mleko oraz
spirytus wyrobićjednolite ciasto.4. Następnie dodać stopione
masło i
cukier waniliowy, wyrobić ciasto5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować masą
makową i zawinąć na kształt rolady, następniewłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Struclę odstawićdo wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopnipiekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).6. Zimną
struclę polukrować posypać suchym
makiem i drobnymiorzeszkamiZapewniam jest przepysznyPowiązany przepis:
sałatka jajeczna z
marynowanymi grzybamiszczupak w sosie
koperkowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
Ta strona korzysta z
ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej