ßßß

Składniki:sól [1 szczypta]mąka [50 dag]masło [10 dag]żółtko z jajka [5 szt.]cukier waniliowy [2 łyżeczki]cukier [15 dag]mleko [200 ml]drożdże [5 dag]2 łyzki spirytusuWykonanie1 puszka masy makowej ja ubijam i dodaje minimum 3 białka na pianę które mi zostaja z ciasta oraz olejek migdałowyPrzygotowanie:1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkamiciepłego mleka i łyżką mąki.2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, doprzesianejmąki dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko oraz spirytus wyrobićjednolite ciasto.4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować masą makową i zawinąć na kształt rolady, następniewłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawićdo wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopnipiekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymiorzeszkamiZapewniam jest przepysznyPowiązany przepis:sałatka jajeczna z marynowanymi grzybamiszczupak w sosie koperkowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej