ßßß Cookit - przepis na Idealne śniadanie

Idealne śniadanie

nazwa

Wykonanie

Idealne śniadanie wcale nie musi być fit, ani super zdrowe. Idealne jest wtedy, gdy smakuje jedzącemu. Oczywiście zawsze staram się, aby miało ono odpowiednie wartości odżywcze i szukam zdrowych zamienników dla popularnych produktów. Niemniej robię to tak, aby nie popadać ze skrajności w skrajność. W końcu nie samą owsianką człowiek żyje i od czasu do czasu może pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczne danie.
W weekendowe poranki, gdy Radek jeszcze śpi, lubię zakraść się do kuchni i przygotować dla nas idealne śniadanie. Staram się, aby za każdym razem było ono inne i zawierało sezonowe składniki. Obecnie w warzywniaku pod moim domem królują gruszki. Warto je wykorzystać, ponieważ właśnie teraz są one najlepsze. Dzisiaj na śniadanie serwuję naleśniki podane z serkiem Philadelphia, duszoną gruszką i słodkim syropem pomarańczowym.
Przepis na naleśniki
Naleśniki najczęściej przygotowuję „na oko” – jak większość osób zapewne. Poniżej znajdują się proporcje, które zazwyczaj wykorzystuję.
Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2/3 szklanki mleka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka ubijam mikserem przez minimum 5 minut.
Do osobnej miski przesypuję mąkę. Dodaję do niej proszek do pieczenia i sól. Wlewam mleko i mieszam składniki.
Następnie delikatnie przekładam ubite jajka i łączę je z mąką i mlekiem. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać więcej mleka. Powinno jednak być idealne.
Rozgrzewam odrobinę oleju na patelni i smażę z niej niewielkie naleśniki. Mam w zwyczaju smażyć naleśniki na niewielkim ogniu i pod przykryciem. Dzięki czemu są nieco bardziej puszyste i miękkie. Każdy jednak ma odmienną technikę, więc usmażcie jest tak, jak lubicie najbardziej.
Gotowe naleśniki smaruję serkiem Philadelphia i solidnie skrapiam syropem pomarańczowym, w którym dusiłam gruszkę.
Przepis na gruszkę duszoną w syropie pomarańczowym
Składniki:
1 duża i dojrzała gruszka
1 łyżka miodu (wykorzystałam rzepakowy)
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej takiego z miąższem)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Gruszkę myję dokładnie i kroję na mniejsze kawałki. Wydrążam z niej pestki.
Rondelek stawiam na bardzo małym ogniu i rozpuszczam w nim miód. Gdy jest on już płynny wkładam do niego gruszkę i smażę przez maksymalnie 2 minuty tak, aby miód pokrył dokładnie każdy kawałek.
Dolewam sok pomarańczowy i doprawiam gałką muszkatołową. Przykrywam garnek pozostawiając szparę, aby płyn mógł odparować. Duszę gruszkę w ten sposób przez ok 15 minut. W tym czasie sok powinien zredukować swoją objętość o połowę.
A jakie jest Twoje idealne śniadanie?
Sprawdź moje inne pomysły na śniadanie
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/11/idealne-sniadanie-czyli-nalesniki-gruszka-i-slodki-syrop-pomaranczowy