Wykonanie
Upieczenie swoich domowego
chleba czy
bułek satysfakcjonuje i to bardzo. A w szczególności gdy są piękne wyrośnięte i smaczne. Pieczenie domowego
pieczywa nie musi być trudne!Bułeczki z
siemieniem lnianym są bardzo proste do zrobienia. Takie
bułki idealne będą jako przekąska do zupy, gulaszu,
sałat czy na śniadanie. Można do nich dodać swoje ulubione
zioła i
przyprawy oraz dodatki takie jak
cebulę,
oliwki,
pomidory czy tatry
ser.Jeżeli poświęcisz trochę czasu na przygotowanie
bułek zostaniesz nagrodzony smacznym i pięknym
pieczywem prosto z własnego piekarnika.

Składniki:2 łyżeczki
suszonych drożdży1 łyżeczka
cukru1 ¾ szklanki ciepłej
wody600 g
mąki pszennej1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli4 łyżeczki
siemienia lnianego1 łyżeczka
rozmarynu1 łyżka
oleju
Przygotowanie:
Drożdże i
cukier należy połączyć w szklance ciepłej
wody oraz odstawić do czasu aż
drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać
mąkę,
oliwę,
siemię lniane,
sól i dodać mieszaninę
drożdży. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się wymieszały. Miskę z
ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrytą ściereczką na około godzinę lub do czasu zwiększenia objętości ciasta. W tym czasie należy obrać
cebulę i pokroić ją w cienkie plastry. Rozgrzać
olej na patelni i wrzucić
rozmaryn. Dodać
cebulę, zeszklić. Gdy ciasto jest już wyrośnięte należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Uformować bułeczki. Można to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym należy rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm i pokroić w kwadraty. W drugim podzielić ciasto na równe części uformować kulki, zgnieść i odkroić brzegi by utworzył się kwadrat. Na wierzch bułeczek nałożyć
cebulę z
rozmarynem. Posmarować
oliwą i odstawić jeszcze na 15 minut przed włożeniem do piekarnika. Piec przez 30 minut.