ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z siemieniem lnianym

Bułeczki z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Upieczenie swoich domowego chleba czy bułek satysfakcjonuje i to bardzo. A w szczególności gdy są piękne wyrośnięte i smaczne. Pieczenie domowego pieczywa nie musi być trudne!
Bułeczki z siemieniem lnianym są bardzo proste do zrobienia. Takie bułki idealne będą jako przekąska do zupy, gulaszu, sałat czy na śniadanie. Można do nich dodać swoje ulubione zioła i przyprawy oraz dodatki takie jak cebulę, oliwki, pomidory czy tatry ser.
Jeżeli poświęcisz trochę czasu na przygotowanie bułek zostaniesz nagrodzony smacznym i pięknym pieczywem prosto z własnego piekarnika.
Składniki:
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 ¾ szklanki ciepłej wody
600 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki siemienia lnianego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Drożdże i cukier należy połączyć w szklance ciepłej wody oraz odstawić do czasu aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, oliwę, siemię lniane, sól i dodać mieszaninę drożdży. Dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się wymieszały. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrytą ściereczką na około godzinę lub do czasu zwiększenia objętości ciasta. W tym czasie należy obrać cebulę i pokroić ją w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić rozmaryn. Dodać cebulę, zeszklić. Gdy ciasto jest już wyrośnięte należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Uformować bułeczki. Można to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym należy rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm i pokroić w kwadraty. W drugim podzielić ciasto na równe części uformować kulki, zgnieść i odkroić brzegi by utworzył się kwadrat. Na wierzch bułeczek nałożyć cebulę z rozmarynem. Posmarować oliwą i odstawić jeszcze na 15 minut przed włożeniem do piekarnika. Piec przez 30 minut.
Źródło:http://ekopowidla.blogspot.com/2015/02/bueczki-z-siemieniem-lnianycm.html