Wykonanie
Nie wiem jak jest u Was ale u mnie co tydzień w niedzielę musi pojawić się ciasto. Czasem, przyznaję bez bicia, jest to po prostu ciasto kupione w sklepie czy pobliskiej
cukierni. Zwykle jednak staram się zrobić ciasto lub
ciasteczka własnoręcznie. Szczególnym powodzeniem zwykle cieszą się serniki i makowiec oraz moja ukochana szarlotka .
Hitem ostatnie weekendu była również karpatka – bardzo prosta do przygotowania . Jeżeli chodzi o
ciasteczka to wygrywają zdecydowanie kruche
ciasteczka z nutellą . W tym tygodniu postawiłam jednak na coś innego.Ciasto bez pieczenia,
kokosowe z ładną dekoracją i do tego
banalne do wykonania to moja propozycja dla Was na zbliżający się weekend. Nie jest za słodkie a dzięki wykorzystaniu
krakersów ma bardzo wyrazisty smak (
sól zawarta w ciastkach podkreśla cudownie smak budyniu). Ciasto Rafaello to zdecydowanie propozycja dla osób, które nie mają czasu ani ochoty piec.Składniki:1 litr
mleka 3,2%pół szklanki
cukru2 opakowania budyniu
śmietankowego200g
masła (koniecznie 82% tłuszczu
mlecznego)300g
wiórków kokosowychopakowanie
krakersów*12-15 kulek Rafaello*zamiast
krakersów można użyć
herbatników typu petiteBudynie przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia przykryte folią spożywczą (powinna dotykać powierzchni budyniu – wtedy nie
zrobi się kożuch). Gdy będą całkowicie zimne miksujemy z miękkim
masłem oraz
cukrem. Gdy masa będzie całkowicie gładka dodajemy
wiórki kokosowe (odkładamy trochę do dekoracji). Dobrze mieszamy.Na dno formy układamy
krakersy (jeden obok drugiego). Na wierzch układamy część kremu a następnie znowu warstwę
krakersów. Staramy się aby powstały 2-3 piętra. Na samej górze powinien znaleźć się krem. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Rafaello układamy na samą górę w odpowiednich odstępach i lekko dociskamy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).