ßßß Cookit - przepis na Ciasto Rafaello – bez pieczenia

Ciasto Rafaello – bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak jest u Was ale u mnie co tydzień w niedzielę musi pojawić się ciasto. Czasem, przyznaję bez bicia, jest to po prostu ciasto kupione w sklepie czy pobliskiej cukierni. Zwykle jednak staram się zrobić ciasto lub ciasteczka własnoręcznie. Szczególnym powodzeniem zwykle cieszą się serniki i makowiec oraz moja ukochana szarlotka . Hitem ostatnie weekendu była również karpatka – bardzo prosta do przygotowania . Jeżeli chodzi o ciasteczka to wygrywają zdecydowanie kruche ciasteczka z nutellą . W tym tygodniu postawiłam jednak na coś innego.
Ciasto bez pieczenia, kokosowe z ładną dekoracją i do tego banalne do wykonania to moja propozycja dla Was na zbliżający się weekend. Nie jest za słodkie a dzięki wykorzystaniu krakersów ma bardzo wyrazisty smak (sól zawarta w ciastkach podkreśla cudownie smak budyniu). Ciasto Rafaello to zdecydowanie propozycja dla osób, które nie mają czasu ani ochoty piec.
Składniki:
1 litr mleka 3,2%
pół szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
200g masła (koniecznie 82% tłuszczu mlecznego)
300g wiórków kokosowych
opakowanie krakersów*
12-15 kulek Rafaello
*zamiast krakersów można użyć herbatników typu petite
Budynie przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia przykryte folią spożywczą (powinna dotykać powierzchni budyniu – wtedy nie zrobi się kożuch). Gdy będą całkowicie zimne miksujemy z miękkim masłem oraz cukrem. Gdy masa będzie całkowicie gładka dodajemy wiórki kokosowe (odkładamy trochę do dekoracji). Dobrze mieszamy.
Na dno formy układamy krakersy (jeden obok drugiego). Na wierzch układamy część kremu a następnie znowu warstwę krakersów. Staramy się aby powstały 2-3 piętra. Na samej górze powinien znaleźć się krem. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Rafaello układamy na samą górę w odpowiednich odstępach i lekko dociskamy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/ciasto-rafaello-bez-pieczenia