ßßß Cookit - przepis na Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

nazwa

Wykonanie

Po bardzo długiej przerwie witam Was serdecznie pysznym przepisem na niezwykłe ciasto bez pieczenia. Połączenie słonych krakersów ze słodką masą jest rewelacyjne! Wypróbujcie koniecznie:)
Inspiracja: klik
SKŁADNIKI:
blacha 22x33
2 paczki prostokątnych krakersów
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego (po40g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
250g masła
200g wiórków kokosowych
Pół szklanki mleka zostawić odlać, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do odłożonego mleka dodać budyń i skrobię, dokładnie wymieszać. Jeśli budyń jest bez cukru można uzupełnić 4 łyżkami cukru. Gotujące mleko zdjąć z palnika i połączyć z budyniem rozpuszczonym w zimnym mleku, dokładnie mieszając by pozbyć się grudek.
Do ciepłego budyniu dodać pokrojone masło i wymieszać do rozpuszczenia.
(Jeśli chcemy by krem był lżejszy i puszysty, masło ucierać mikserem i do puszystego masła dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu, nie przerywając miksowania.)
Do budyniu połączonego z masłem dodać wiórki kokosowe (około 1/4 odłożyć do posypania).
Blaszkę (około 22x33) wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć krakersy na dno blachy, wyłożyć na nie 1/3 masy, potem 2 kolejne wersje krakersów i masy, na wierzchu posypać wiórkami. Odstawić do lodówki do stężenia (przynajmniej 2godz, najlepiej na noc).
SMACZNEGO:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2016/03/rafaello-na-krakersach.html