ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe ciasto kokosowe

Ekspresowe ciasto kokosowe

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 14 Styczeń 2013, autor: blue_megi, 11 Komentarzy »
Zapraszam na szybkie do przygotowania ciasto z krakersów przekładanych budyniowym kremem z kokosem. Ciasto jest bardzo proste i na pewno uda się również osobom początkującym w kuchni. A do tego jest bardzo smaczne. Polecam
Składniki:
2 paczki krakersów
kostka miękkiego masła
budyń śmietankowy
szklanka wiórków kokosowych
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
Budyń wsypujemy do 125 mililitrów mleka i dokładnie mieszamy. Jeśli budyń jest bez cukru, dosypujemy go 3 łyżki. Resztę mleka podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Mieszamy, aż masa zabulgocze. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy pół szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Średniej wielkości formę do ciasta wykładamy krakersami. Masło przekładamy do miski, dodajemy po łyżce zimny budyń i ucieramy, aż powstanie gładki krem (ręcznie, nie mikserem). Wykładamy krem na krakersy pozostawiając niewielką ilość do posmarowanie wierzchu ciasta. Wygładzamy krem i układamy drugą warstwę krakersów. Pozostałe krakersy zjadamy ;). Smarujemy je resztą kremu i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wkładamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest kolejnego dnia, gdy krakersy zmiękną i całe ciasto się przegryzie.
Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ekspresowe-ciasto-kokosowe