Wykonanie
Dziś chcę Wam pokazać bardzo szybki sposób na mazurek bez pieczenia. Szybki , prosty i baaardzo smaczny :)- 6
wafli dużych- 1 szklanka
mleka- 1 szklanka
cukru- 200g
masła- 100g
wiórków kokosowych- około 200 g
herbatników- krem do
tortów śmietankowy-
mleko- 100 g
masłaNa początek robimy krem.
Mleko zagotowujemy ze szklanką
cukru. Kiedy się zagotuje dodajemy
masło i zdejmujemy z ognia. Mieszamy aż wszystko się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia a następnie mieszamy z wiórkami i pokruszonymi
herbatnikami . Masą smarujemy
wafle, układając je jeden na drugim. Na koniec zawijamy w papier do pieczenia, przygniatamy czymś ciężkim i odstawiamy na godzinę lub dwie . Po upływie tego czasu wycinamy z mazurka kształt
jajka. Przygotowujemy krem do
tortów według przepisu na opakowaniu i smarujemy nim wierzch i boki mazurka. Na koniec resztę kremu można dowolnie zabarwić i użyć jako dekorację albo odłożyć do lodówki i zużyć np. do
galaretki.