ßßß
Pełnoziarniste kakaowe babeczki udekorowane bitą śmietaną i świeżymi owocami to lekki, szybki i smaczny deser.Uwaga:)Przepis na pełnoziarniste ciasto biszkoptowe pochodzi z książki „Wypieki dla diabetyków” (Britta Macho i Tina Schlag).Upieczone na jego podstawie babeczki są mniej puszyste niż tradycyjne biszkopty, ale w połączeniu z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami bardzo zyskują na smaku i stanowią apetyczny deser :)
Składniki: (12 sztuk)3 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)30 g cukru/cukru brzozowego (tutaj i tutaj przeczytaj więcej na temat cukru i jego zamienników)60 g mąki pszennej pełnoziarnistej15 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka rumu (lub kilka kropli esencji waniliowej)dodatkowo:foremka do muffinek (na 12 sztuk)odrobina margaryny do nasmarowania formy1 łyżka mąki/mielonych migdałów lub orzechów do wysypania formy1 szklanka śmietany kremówki (mocno schłodzonej w lodówce)1 łyżka cukru/cukru brzozowego1 łyżeczka soku z cytrynyświeże truskawki (lub inne owoce)
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni.Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Mikserem ubić jajka z cukrem na jasnożółtą piankę (7-10 minut).Dodać rum, a następnie delikatnie połączyć z mąką. Masę rozłożyć równomiernie do 12 foremek (wcześniej wysmarowanych cienko margaryną i obsypanych mąką lub tartymi migdałami/orzechami).Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić.Śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny oraz 1 łyżką cukru, a następnie ubić na sztywno. Każdą babeczkę udekorować „czapą” bitej śmietany i świeżymi owocami.Smacznego :)