ßßß
Miękkie i puszyste kakaowe babeczki podane z gęstym sosem truskawkowym to wspaniały deser pachnący latem :)Na podstawie przepisu z książki „Wypieki dla diabetyków” (Britta Macho i Tina Schlag).
Składniki: (4 porcje = 4 duże babeczki lub 7-8 małych)Babeczki:2 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)20 g cukru/cukru brzozowego (tutaj i tutaj przeczytaj więcej na temat cukru i jego zamienników)40 g mąki pszennej pełnoziarnistej10 g kakao1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMus truskawkowy:1 opakowanie (450g) mrożonych truskawek1-2 łyżki syropu z agawy/cukru brzozowegododatkowo:foremki do muffinekświeże owoce
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami (lub nasmarować delikatnie oliwą i obsypać mąką).**Uwaga: Ja używałam foremek silikonowych. Nie smarowałam ich niczym. Po upieczeniu babeczek musiałam odczekać 5 minut zanim wyjęłam je z foremek. Przy niektórych musiałam sobie pomagać patyczkiem, ponieważ delikatnie przywarły do silikonu.
Truskawki rozmrozić i zmiksować na mus. Doprawić do smaku syropem z agawy. Odstawić.Mąkę wymieszać z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Mikserem ubić jajka z cukrem na jasnożółtą piankę (7-10 minut). Delikatnie połączyć z mąką. Masą wypełnić foremki do 3/4 wysokości.Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.Babeczki podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem musu truskawkowego i świeżych owoców.Smacznego :)
Z niewykorzystanego musu truskawkowego mój syn przygotował przepyszny koktajl na bazie jogurtu naturalnego. Pycha :)