ßßß Cookit - przepis na Gnocchi w sosie pomidorowym

Gnocchi w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

11 Flares Twitter 0 Facebook 11 11 11 11 Flares ×
Moja mama robi najlepsze kopytka na świecie. Nawet w Piekielnej Kuchni nie były takie smaczne! Sekretem kopytek mojej mamy jest jej tajemnicza praska do ziemniaków zamknięta w kredensie. Mama wyciąga ją z kredensu, przeciska przez nią jeszcze ciepłe ziemniaki a później, swoją dłonią czarodziejki stwarza kształtne kopytka. Ostatnio zmierzam coraz częściej ku kuchni włoskiej więc mamine kopytka postanowiłam wykonać w formie gnocchi. Gnocchi to kluseczki rolowane na desce widelcem. To dzięki niemu mają ten charakterystyczny dla nich wzór paseczków.
Gnocchi podaje się z różnymi dodatkami, wgniatając je do ciasta lub podając z okrasą. Ja przygotowałam dziś klasyczne kluseczki w sosie napoli – zwyczajnym sosem z pomidorami i świeżą bazylii. Właśnie teraz ziemniaki najlepiej nadają się do ich przygotowania. Do klusek wybieraj zawsze ciężkie, mączne ziemniaki. Buon appetito!
Gnocchi:
1 kg ziemniaków, mącznych
150 g mąki
1 łyżeczka soli
1 jajo
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Obrać je od razu i przecisnąć przez praskę.
Przełożyć ziemniaki na wysypaną mąką stolnicę, wsypać resztę mąki, dodać sól i pieprz. Lekko wymieszać.
Zrobić w ziemniakach dołek, wlać roztrzepane jajo, szybko zagnieść ciasto (im krócej tym lepiej długie zagniatanie rozrzedza ciasto). Szybko uformować z ciasta wałki o grubości 3 cm. Po czym pokroić je w podłużne kluseczki 1-2 cm.
Gnocchi można gotować w formie kopytek lub rolować je naciskając widelcem, aby powstały wzorki.
Gotować w gorącej osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.
Najsmaczniejsze są gdy chwilę odpoczną i lekko stwardnieją po ugotowaniu, wtedy najlepiej je odsmażać.
Sos:
800 ml pasatty pomidorowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka świeżej bazylii
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
sól, pieprz
30 ml oliwy
Dodatkowo:
natka pietruszki
parmezan
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać.
Rozgrzać oliwę, wrzucić na nią warzywa, posolić.
Smażyć aż będą złote.
Wlać gęsty przecier z pomidorów – pasattę.
Dusić 10 minut.
Doprawić.
Dodać posiekaną bazylię.
Sos wymieszać z gnocchi, podgrzać i podawać.
Gotowe danie posypać parmezanem i natką lub bazylią.
Powiązane notki:
Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym
STIR FRY : Wołowina w sosie słodko kwaśnym – obiad w 20 minut
Obiad za dychę (10 zł) : Kopytka z sosem
Makaron w sosie pieczarkowym – prosty przepis
Kremowe kopytka z brzoskwinią i winogronami w emulsji z pietruszki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/11/16/gnocchi-w-sosie-pomidorowym