ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Latem byłam we Włoszech. Kupiłam sobie wspaniałą książkę o tamtejszych makaronach. Pasta to podstawowy, bazowy produkt włoski. O ile w różnych rejonach kraju je się go z innym dodatkami, o tym opowiem w przyszłości o tyle pewne klasyczne receptury na dobre przeszły do naszych kuchni. Spaghetti carbonara to wspaniałe danie. Przygotowywany jest najczęściej z mąki durum i jaj (klasyczny zagniatany makaron jajeczny) lub samej mąki durum i wody (choć ja często wybieram razowy), żółtek, parmezanu i dużej ilości tłuczonego, świeżego pieprzu.
Co ciekawe, Włosi nie dodają do swojej carbonary śmietany . Pracując z różnymi kucharzami dostrzegłam jednak, że my Polacy uwielbiamy go jeść w kremowym śmietanowym sosie. Dlatego jeśli lubisz gdy makaron pokryty jest większą ilością sosu – żółtka roztrzep z 100 ml śmietany 30%. Kilka razy spotkałam się także z dodawaniem do sosu całych jaj (nie w domu lecz w restauracji) – wydaje mi się, że było to spowodowane brakiem pomysłu na wykorzystanie białek. Jeśli masz ochotę spróbować oryginalnej włoskiej pasty spaghetti carbonara, oto przepis.
Składniki na 2 porcje
200 g makaronu spaghetti
3 żółtka
80 g tartego parmezanu
1/2 łyżeczki tłuczonego pieprzu
natka pietruszki lub bazylia
sól morska
100 g boczku
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron, oczywiście al dente.
W międzyczasie pokroić boczek.
Przesmażyć kostki boczku na oliwie.
Gdy będą spieczone na patelnię przełożyć osączony makaron.
Przesmażyć go, dodać połowę startego parmezanu i wlać 100 ml wody z gotowania i przesmażyć przez minutę.
Wyłączyć gaz pod patelnią i niezwłocznie wlać do niego roztrzepane żółtka (na tym etapie dodaj do żółtek śmietanę, jeśli lubisz).
Energicznie wymieszać makaron, aby żółtka się ścięły.
Makaron przełożyć na talerze, posypać natką i resztą parmezanu.
Powiązane notki:
Zielone spaghetti z kozim serem
Pikantny sos do spaghetti Bolognese
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Makaron Penne w sosie pieczarkowym z parmezanem
Sos bolognese – spaghetti po bolońsku
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/11/15/spaghetti-carbonara