Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Według prognoz nadchodzi najgorętszy tydzień tego lata. Nie wiem czy akurat pracujesz czy jesteś szczęściarzem i masz w tym tygodniu wolne. Ja planuję zaopatrzyć się w sporą ilość produktów na grilla i wybrać się gdzieś nad
wodę. Jestem zdania, że letnie wypady, w których przewidziany jest piknik, trzeba planować rozsądnie ale tak aby menu było zróżnicowane – pomyśl o tym aby przełamać słodko kwaśną przekąską Waszego grilla czy kanapkową ucztę. Moja pyszna
marynowana cukinia świetnie uzupełni wymyślone przez Ciebie menu i nie przeczę, może stać się w przyszłości dodatkiem z którego to Ty będziesz znany lub znana.
Cukinia – zielony skarbCzy zdarza Ci się często jeść cukinię? Ja uwielbiam to letnie sierpniowe warzywo. Ma znacznie więcej witamin niż
ogórek, którego często nią zastępuję. Szczególnie jeśli chodzi o
pomidory i
paprykę w greckiej
sałatce. Ja zamiast
ogórków dodaję surową lub blanszowaną
cukinię. Dlaczego? Otóż
ogórki zawierają askorbinazę – enzym rozkładający witaminę C – 1 łyżka soku z
ogórka niszczy witaminę w 1 kg
pomidorów, wolę aby mój organizm korzystał z tego co ode mnie dostaje. Ogórki? Raczej
solo, no może z
jogurtem w formie mizerii.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (16 kcal/ 100 g ) zawiera potas – obniżający ciśnienie
krwi, żelazo tak potrzebne naszym krwinkom i magnez – niwelujący np. skurcze oraz prowitaminę A, witaminy: C, K, PP i B1 . Uprawiana nawet przy drogach jest warzywem bezpiecznym gdyż nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia dzięki dużej zawartości
wody i błonnika. Korzystając z tego, że
cukinia jest teraz świeżutka i pachnąca podawajcie ją maluchom – można robić to już od 6-go miesiąca życia.Więcej o
cukinii dowiecie się już we wtorek, od 8:00 w PYTANIU NA ŚNIADANIE, gdzie pokażę Ci kilka świetnych nowych przepisów na
cukinię.Warto przygotowywać z niej zimowe
przetwory, bo poza tym, że jest bardzo zdrowa jest też tania. Kilogram tego warzywa kosztuje 2 złote.Jak smakuje
cukinia marynowana wg mojego przepisu? Otóż jest słodko-kwaśna z lekko pikantną nutą, smakiem najbardziej przypomina
korniszony. Świetnie nadaje się do sałatek, surówek, kiełbasek, grillowanych
serów, kanapek i wszystkiego co wymaga odrobiny kwaśnego przełamania. Zaręczam Wam, że zrobicie ją ponownie w przyszłym roku.Składniki:zalewa:4 szklanki
wody1 szklanka
octu1 szklanka
cukru2 łyżki
gorczycypół główki
czosnku6
liści laurowychpo 10 ziaren
ziela angielskiego i
pieprzuolej rzepakowyWarzywa:2,5 kg
cukinii1/2 kg
cebuli1 czerwona1 zielona1
żółta papryka2 łyżki
soliPrzygotowanie:
Cebulę pokrój w pół talarki. Zasyp ją
solą i odstaw na godzinę.Po tym czasie umyj i
cukinie i
papryki.
Cukinie pokrój wzdłuż na pół (każdą połówkę na trzy części). Następnie potnij wszystkie połówki walca w 4 słupki (wielkości małych
korniszonów).
Paprykę oczyść. Pokrój w kawałki ok. 3×3 cm.5 ząbków
czosnku pokrój w plasterki.Zalewa:
Wodę,
ocet,
cukier, plasterki
czosnku,
gorczycę,
liście laurowe,
pieprz i
ziele angielskie -zagotuj. Po 5 minutach dodaj
cebulę z
sokiem. Gotuj 3 minuty.Do zalewy wrzuć
cukinię i
paprykę. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, po czym przelej do słoików, ciasno układając warzywa. Słoiki uzupełnij zalewą z
przyprawami.Klucz do sukcesu:Pamiętaj! Słoiki do pikli powinny być czyste, wyparzone i gorące. Wyciągaj je najlepiej wprost z piekarnika, nakładaj marynatę, wycieraj ich brzegi, zakręcaj lekko i pasteryzuj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Dokręć gorące słoiki i stawiaj do góry dnami.
Cukinię można zjadać ok. tygodnia po przygotowaniu.Powiązane notki:Marynowana
papryka najlepsza recepturaLeczo z
papryką i
cukinią – do słoików na zimęPyszna
cukinia ze
szpinakiem w kremowym
serowym sosie
Ogórki małosolne – grill i sałatkiRacuchy z
cukinii –
cukinia panierowana