ßßß
Cukinia – zielony skarbCzy zdarza Ci się często jeść cukinię? Ja uwielbiam to letnie sierpniowe warzywo. Ma znacznie więcej witamin niż ogórek, którego często nią zastępuję. Szczególnie jeśli chodzi o pomidory i paprykę w greckiej sałatce. Ja zamiast ogórków dodaję surową lub blanszowaną cukinię. Dlaczego? Otóż ogórki zawierają askorbinazę – enzym rozkładający witaminę C – 1 łyżka soku z ogórka niszczy witaminę w 1 kg pomidorów, wolę aby mój organizm korzystał z tego co ode mnie dostaje. Ogórki? Raczej solo, no może z jogurtem w formie mizerii.Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (16 kcal/ 100 g ) zawiera potas – obniżający ciśnienie krwi, żelazo tak potrzebne naszym krwinkom i magnez – niwelujący np. skurcze oraz prowitaminę A, witaminy: C, K, PP i B1 . Uprawiana nawet przy drogach jest warzywem bezpiecznym gdyż nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia dzięki dużej zawartości wody i błonnika. Korzystając z tego, że cukinia jest teraz świeżutka i pachnąca podawajcie ją maluchom – można robić to już od 6-go miesiąca życia.Więcej o cukinii dowiecie się już we wtorek, od 8:00 w PYTANIU NA ŚNIADANIE, gdzie pokażę Ci kilka świetnych nowych przepisów na cukinię.Warto przygotowywać z niej zimowe przetwory, bo poza tym, że jest bardzo zdrowa jest też tania. Kilogram tego warzywa kosztuje 2 złote.Jak smakuje cukinia marynowana wg mojego przepisu? Otóż jest słodko-kwaśna z lekko pikantną nutą, smakiem najbardziej przypomina korniszony. Świetnie nadaje się do sałatek, surówek, kiełbasek, grillowanych serów, kanapek i wszystkiego co wymaga odrobiny kwaśnego przełamania. Zaręczam Wam, że zrobicie ją ponownie w przyszłym roku.Składniki:zalewa:4 szklanki wody1 szklanka octu1 szklanka cukru2 łyżki gorczycypół główki czosnku6 liści laurowychpo 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzuolej rzepakowyWarzywa:2,5 kg cukinii1/2 kg cebuli1 czerwona1 zielona1 żółta papryka2 łyżki soliPrzygotowanie:Cebulę pokrój w pół talarki. Zasyp ją solą i odstaw na godzinę.Po tym czasie umyj i cukinie i papryki.Cukinie pokrój wzdłuż na pół (każdą połówkę na trzy części). Następnie potnij wszystkie połówki walca w 4 słupki (wielkości małych korniszonów).Paprykę oczyść. Pokrój w kawałki ok. 3×3 cm.5 ząbków czosnku pokrój w plasterki.Zalewa:Wodę, ocet, cukier, plasterki czosnku, gorczycę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie -zagotuj. Po 5 minutach dodaj cebulę z sokiem. Gotuj 3 minuty.Do zalewy wrzuć cukinię i paprykę. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, po czym przelej do słoików, ciasno układając warzywa. Słoiki uzupełnij zalewą z przyprawami.Klucz do sukcesu:Pamiętaj! Słoiki do pikli powinny być czyste, wyparzone i gorące. Wyciągaj je najlepiej wprost z piekarnika, nakładaj marynatę, wycieraj ich brzegi, zakręcaj lekko i pasteryzuj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Dokręć gorące słoiki i stawiaj do góry dnami.Cukinię można zjadać ok. tygodnia po przygotowaniu.Powiązane notki:Marynowana papryka najlepsza recepturaLeczo z papryką i cukinią – do słoików na zimęPyszna cukinia ze szpinakiem w kremowym serowym sosieOgórki małosolne – grill i sałatkiRacuchy z cukinii – cukinia panierowana