ßßß Cookit - przepis na Marynowana cukinia - jak ogórki konserwowe

Marynowana cukinia - jak ogórki konserwowe

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Według prognoz nadchodzi najgorętszy tydzień tego lata. Nie wiem czy akurat pracujesz czy jesteś szczęściarzem i masz w tym tygodniu wolne. Ja planuję zaopatrzyć się w sporą ilość produktów na grilla i wybrać się gdzieś nad wodę. Jestem zdania, że letnie wypady, w których przewidziany jest piknik, trzeba planować rozsądnie ale tak aby menu było zróżnicowane – pomyśl o tym aby przełamać słodko kwaśną przekąską Waszego grilla czy kanapkową ucztę. Moja pyszna marynowana cukinia świetnie uzupełni wymyślone przez Ciebie menu i nie przeczę, może stać się w przyszłości dodatkiem z którego to Ty będziesz znany lub znana.
Cukinia – zielony skarb
Czy zdarza Ci się często jeść cukinię? Ja uwielbiam to letnie sierpniowe warzywo. Ma znacznie więcej witamin niż ogórek, którego często nią zastępuję. Szczególnie jeśli chodzi o pomidory i paprykę w greckiej sałatce. Ja zamiast ogórków dodaję surową lub blanszowaną cukinię. Dlaczego? Otóż ogórki zawierają askorbinazę – enzym rozkładający witaminę C – 1 łyżka soku z ogórka niszczy witaminę w 1 kg pomidorów, wolę aby mój organizm korzystał z tego co ode mnie dostaje. Ogórki? Raczej solo, no może z jogurtem w formie mizerii.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (16 kcal/ 100 g ) zawiera potas – obniżający ciśnienie krwi, żelazo tak potrzebne naszym krwinkom i magnez – niwelujący np. skurcze oraz prowitaminę A, witaminy: C, K, PP i B1 . Uprawiana nawet przy drogach jest warzywem bezpiecznym gdyż nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia dzięki dużej zawartości wody i błonnika. Korzystając z tego, że cukinia jest teraz świeżutka i pachnąca podawajcie ją maluchom – można robić to już od 6-go miesiąca życia.
Więcej o cukinii dowiecie się już we wtorek, od 8:00 w PYTANIU NA ŚNIADANIE, gdzie pokażę Ci kilka świetnych nowych przepisów na cukinię.
Warto przygotowywać z niej zimowe przetwory, bo poza tym, że jest bardzo zdrowa jest też tania. Kilogram tego warzywa kosztuje 2 złote.
Jak smakuje cukinia marynowana wg mojego przepisu? Otóż jest słodko-kwaśna z lekko pikantną nutą, smakiem najbardziej przypomina korniszony. Świetnie nadaje się do sałatek, surówek, kiełbasek, grillowanych serów, kanapek i wszystkiego co wymaga odrobiny kwaśnego przełamania. Zaręczam Wam, że zrobicie ją ponownie w przyszłym roku.
Składniki:
zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki gorczycy
pół główki czosnku
6 liści laurowych
po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
olej rzepakowy
Warzywa:
2,5 kg cukinii
1/2 kg cebuli
1 czerwona
1 zielona
1 żółta papryka
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w pół talarki. Zasyp ją solą i odstaw na godzinę.
Po tym czasie umyj i cukinie i papryki.
Cukinie pokrój wzdłuż na pół (każdą połówkę na trzy części). Następnie potnij wszystkie połówki walca w 4 słupki (wielkości małych korniszonów).
Paprykę oczyść. Pokrój w kawałki ok. 3×3 cm.
5 ząbków czosnku pokrój w plasterki.
Zalewa:
Wodę, ocet, cukier, plasterki czosnku, gorczycę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie -zagotuj. Po 5 minutach dodaj cebulę z sokiem. Gotuj 3 minuty.
Do zalewy wrzuć cukinię i paprykę. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, po czym przelej do słoików, ciasno układając warzywa. Słoiki uzupełnij zalewą z przyprawami.
Klucz do sukcesu:
Pamiętaj! Słoiki do pikli powinny być czyste, wyparzone i gorące. Wyciągaj je najlepiej wprost z piekarnika, nakładaj marynatę, wycieraj ich brzegi, zakręcaj lekko i pasteryzuj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Dokręć gorące słoiki i stawiaj do góry dnami.
Cukinię można zjadać ok. tygodnia po przygotowaniu.
Powiązane notki:
Marynowana papryka najlepsza receptura
Leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę
Pyszna cukinia ze szpinakiem w kremowym serowym sosie
Ogórki małosolne – grill i sałatki
Racuchy z cukiniicukinia panierowana
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/08/02/marynowana-cukinia-jak-ogorki-konserwowe