ßßß Cookit - przepis na Pikle wielowarzywne

Pikle wielowarzywne

nazwa

Wykonanie

Powstały z ciekawości zaeksperymentowania jak by smakowały inne warzywa w zalewie musztardowej, to po pierwsze a po drugie świetna kompozycja na imprezki. Niestety dodałam dijon, dobrze jej nie zamieszałam i nie rozpuściła mi się w słoikach ( co widać na zdjęciach ). Dlatego pikle nie wyszły musztardowe ale jak w zwyczajnej zalewie octowej. Nie mniej były rewelacyjne. Czego efektem było ekspresowe zniknięcie ze stołu.
Składniki : ( ilość zalewy musicie dostosować do ilości słoików robionych w danej chwili, ja robiłam z 1 , 5 porcji i wyszły mi na 3 słoiki 500 ml )
Ilości warzyw też nie podaję, każdy użyje tyle ile akurat będzie miał. Podam jedynie co ja dałam.
ogórki
papryka
czosnek
cebulki
Zalewa :
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki musztardy rosyjskiej ( jeśli ktoś woli delikatniejszą wersję proponuję dodać innej łagodnej. Ja użyłam dijon ( patrz wstęp wyżej ) )
Ponad to :
ziele angielskie
liscie laurowe
gorczyca
olej ( jeśli do pikli dodajemy paprykę )
Składniki na zalewe umieszaczamy w jednym garnku, zagotowujemy.
Słoiki wyparzamy. Do każdego dajemy liście laurowe, gorczycę i ziele. Warzywa myjemy, układamy ściśle w słoikach. Zalewamy ciepłą zalewą. Na samą górę dajemy 2 łyżki oleju ( tylko jeśli w słoikach znajduje się papryka- zapobiegnie to jej gniciu ). Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 10 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/08/Pikle-wielowarzywne.html