Wykonanie
Ostre
ogórki marynowane w zalewie z
chilli. Zamiast suszonego
chilli można użyć świeżych papryczek.
Ogórki idealnie pasują do
piwa i pikantnych sałatek.Składniki:3 kg
ogórków1 główka
czosnku4 łyżki
solicebulaliście laurowe po 1 na każdy słoikpo 2 ziarna
ziela angielskiego na słoik1 łyżka
gorczycyzalewa (może się okazać że potrzeba więcej zalewy, ja zużyłam zalewę z 2 szklanek
octu):1 szklanka
octu 10%2 szklanki
wody14 łyżek
oleju4 łyżki
cukru6 łyżeczek
chilliWykonanie:
Ogórki umyć, zostawić całe lub pokroić w grube plastry. Następnie posypać
solą, wymieszać i odstawić na 1,5 - 2 godziny.Przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować a następnie zalewę ostudzić.
Ogórki odcedzić, przełożyć do słoików, dodać po kilka ząbków
czosnku pokrojonego w plastry, 1 - 2 plastry
cebuli, 1 liściu laurowym, 2
ziela angielskie, kilka ziaren
gorczycy, zalać zalewą i zakręcić słoiki.Słoiki pasteryzować gotując je w wodzie przez 5 - 10 minut.