ßßß Cookit - przepis na Dżem z borówek – jagód

Dżem z borówek – jagód

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Wczoraj zawitała do mnie Dorota. Ku mojej radości przytargała ze sobą 4 kg borówek. Mało tego, owoce zrywała samodzielnie na swojej działce. Postanowiłyśmy, że zrobimy dżem I frużelinę. z racji tego, że owoce jagodowe są bardzo zdrowe, mają mnóstwo przeciwutleniaczy warto włączyć je do swojej diety. Są niskokaloryczne, zdrowe i niesamowicie słodkie.
Zbieranie jagód czy borówek to wpsaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam wycieczki w Bieszczady, zbieranie jagód otaczających krzaczkami leśne ścieżki, fioletowoniebieskie paznokcie i sine usta.
Lat przybyło, ale wczoraj uśmiechałam się od ucha do ucha zajadając borówki wprost z Dorocinego koszyka.
Co do dżemu. Jak wiecie celem przygotowywania przetworów jest to, żeby zachowały możliwie najwięcej wartości odżywczych. Tak ważna dla nas Witamina C, której w owocach jagodowych jest bardzo dużo, szybko rozpada się pod wpływem długiego gotowania. Postanowiłam więc znaleźć takie rozwiązanie, aby dżem smażyć maksymalnie krótko i szybko wekować w gorących słoikach.
Składniki:
1,5 kg borówek lub jagód
350 g cukru
sok z 1 cytryny
1 op. Galaretki pomarańczowej lub 50 g pektyny roślinnej
1 laska wanilii
Przygotowanie :
Borówki umyć i przebrać. Rozgnieść widelcem, tak aby pojawił się sok. zaxypać cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrażyć ziarenka i przełożyć razem z drewnem do borówek. Do garnka wlać sok z cytryny.
Borówki postawić na gazie. Smażyć przez 30 minut. Dodać galaretkę i wlać do gorących słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnami.
Słoiki okryć grubym kocem. Odstawić do wystudzeniu.
Taki dżem wspaniałe pasuje do razowych naleśników!
Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Dżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem – i rogaliki śliwkowe
Dżem truskawkowy – najlepszy przepis
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Dżem truskawkowy z bazylią
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/07/29/dzem-z-borowek-jagod