Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Wczoraj zawitała do mnie Dorota. Ku mojej radości przytargała ze sobą 4 kg
borówek. Mało tego,
owoce zrywała samodzielnie na swojej działce. Postanowiłyśmy, że zrobimy
dżem I frużelinę. z racji tego, że
owoce jagodowe są bardzo zdrowe, mają mnóstwo przeciwutleniaczy warto włączyć je do swojej diety. Są niskokaloryczne, zdrowe i niesamowicie słodkie.
Zbieranie
jagód czy
borówek to wpsaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam wycieczki w Bieszczady, zbieranie
jagód otaczających krzaczkami leśne ścieżki, fioletowoniebieskie paznokcie i sine usta.Lat przybyło, ale wczoraj uśmiechałam się od ucha do ucha zajadając
borówki wprost z Dorocinego koszyka.Co do
dżemu. Jak wiecie celem przygotowywania
przetworów jest to, żeby zachowały możliwie najwięcej wartości odżywczych. Tak ważna dla nas Witamina C, której w owocach
jagodowych jest bardzo dużo, szybko rozpada się pod wpływem długiego gotowania. Postanowiłam więc znaleźć takie rozwiązanie, aby
dżem smażyć maksymalnie krótko i szybko wekować w gorących słoikach.Składniki:1,5 kg
borówek lub
jagód350 g
cukrusok z 1
cytryny1 op.
Galaretki pomarańczowej lub 50 g pektyny roślinnej1
laska waniliiPrzygotowanie :
Borówki umyć i przebrać. Rozgnieść widelcem, tak aby pojawił się sok. zaxypać
cukrem.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrażyć ziarenka i przełożyć razem z drewnem do
borówek. Do garnka wlać
sok z cytryny.
Borówki postawić na gazie. Smażyć przez 30 minut. Dodać
galaretkę i wlać do gorących słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnami.Słoiki okryć grubym kocem. Odstawić do wystudzeniu.Taki
dżem wspaniałe pasuje do
razowych naleśników!
Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyDżem śliwkowy z
jabłkiem ,
cynamonem i
anyżem – i rogaliki
śliwkoweDżem truskawkowy – najlepszy przepis
Dżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)
Dżem truskawkowy z
bazylią