Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Kasza jaglana ostatnimi czasy zyskuje spore rzesze wielbicieli. Do niedawna prastare zboże używane było w większości karm dla ptaków. Dziś jego rola w żywieniu Polaków zmienia się diametralnie. Czy wiecie, że
kasza jaglana powstaje z ziaren prosa i jest jednym z najbardziej prastarych znanych ludzkości zbóż? To z niej powstawały pierwsze
chleby naszych przodków. To ciekawe, że w każdej kulturze jest na tyle mocno zakorzeniona, że niezaprzeczalnie ważnym produktem w żywieniu mas. W Biblii robiono z niej
chleb, po latach w Europie jadano ją jako dodatek do gulaszy i
sosów, później w formie wspomnianych w przepisie
płatków. Natomiast w Afryce, stała się podstawą placków
chlebowych, a w Kenii gotowanych potrawek
śniadaniowych w typie owsianki, zwanych uji i surowcem niezbędnym w karmieniu dzieci.
Jak się okazuje
kasza jaglana ma ogromne korzyści zdrowotne. Jest praktycznie niealergizująca i nie ma glutenu, co czyni ją świetną alternatywą dla pszenicy. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu m.in. dzięki dużej zawartości magnezu który jest kofaktorem wielu, ponad 300 ludzkich enzymów (wliczając w to te zaangażowane w procesy przemiany glukozy w organiźmie) sprawiając, że czujemy się lżej i przyśpiesza nam metabolizm.
Kasza jaglana charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu niż jej zbożowe odpowiedniki – są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone -Omega-3 i Omega-6, a co za tym idzie ma widoczny wpływ na redukowanie poziomu cholesterolu we
krwi.Cóż jedzmy więc
kaszę jaglaną! Dziś w formie
płatków lżejszej, szybszej do przygotowania i bardzo, bardzo
śniadaniowej! Akurat na jutro aby rozpocząć tydzień z kopyta.
Mnie do zakupu
płatków jaglaych zachęciła moja przyjaciółka Iza. Ciężko jest jej nie lubić, gdyż jest niesamowicie pozytywną osobą, mało tego, przy tym jest wysportowana i zgrabna, co czasem jest nieznośne – no bo jak można być jednocześnie tak ładnym, miłym a przy tym jeszcze mądrym? Uwielbiam ją. Jako, że obiec fascynujemy się zdrowym żywieniem na popoludniowej sesji wspólnego gotowania
curry, gdy opowiadałyśmy sobie o tym co jemy na śniadania, Iza wyciągnęła z szuflady
płatki i opowiedziała mi ich historię. Stąd ich debiut na blogu.Składniki1 porcja:5 łyżek
płatków jaglanych1 łyżka babki płesznik lub
siemienia lnianego – ewentualnie1 szklanka
mleka – dowolnegoszczypta
soliowoce sezonowe do podaniaPrzygotowanie:
Płatki zalać
mlekiem, dolać 125 ml
wody i wsypać szczyptę
soli. Gotować ok. 7-8 minut, do miękkości.Podawać z
owocami sezonowymi.Powiązane notki:Owsianka jogurtowa –
płatki owsiane na latoDomowy wyrób :
płatki musli z
jabłkami i
orzechamiDomowe
Musli –
płatki śniadaniowe bakaliowePancakes jaglane z
rodzynkamiOrzechowe płatki żytnie na
mleku sojowym z
arbuzem