ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa granola z siemieniem lnianym

Bezglutenowa granola z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Samodzielne przyrządzenie zdrowej granoli z siemieniem lnianym jest bardzo łatwe. Jeżeli chcesz, możesz podwoić ilość poszczególnych składników i przygotować większą partię.
Przepis pochodzi z książki " Plan " autorstwa Lyn-Genet Recitas.
l szklanka całych ziaren siemienia lnianego
1/2 szklanki wody
rodzynki, migdały, orzechy, żurawina, goji lub inne dowolne bakalie
cynamon, gałka muszkatołowa, goździki do smaku (przyprawy dodawać ostrożnie, można też je pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
opcjonalnie: ekstrakt waniliowy
Wymieszaj siemię lniane z wodą doprawioną cynamonem (lub innymi przyprawami) i wstaw na noc do lodówki.
Rozprowadź cienką warstwę na blaszkę do pieczenia i wstaw na 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 40'C.
Kilkakrotnie przewracaj, aby granola wyschła.
Lub inny sposób: smaż na patelni cienkie placki, a po przypieczeniu spodu, przekręć dużą łopatką na drugą stronę i również przypiecz.
Następnie pokrój łopatką na mniejsze kawałki i przez pewien czas trzymaj na patelni, mieszając od czasu do czasu.
Dziesięć minut przed końcem pieczenia/smażenia możesz dodać rodzynki, orzechy lub ulubione bakalie.
Po przestudzeniu przechowuj w słoiku w lodówce.
Granolę dodawaj do mleka lub owsianki.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/06/bezglutenowa-granola-z-siemieniem.html