Wykonanie
Samodzielne przyrządzenie zdrowej granoli z
siemieniem lnianym jest bardzo łatwe. Jeżeli chcesz, możesz podwoić ilość poszczególnych składników i przygotować większą partię.Przepis pochodzi z książki "
Plan " autorstwa Lyn-Genet Recitas.l szklanka całych ziaren
siemienia lnianego1/2 szklanki
wodyrodzynki,
migdały,
orzechy,
żurawina, goji lub inne dowolne
bakaliecynamon,
gałka muszkatołowa,
goździki do smaku (
przyprawy dodawać ostrożnie, można też je pominąć, jeśli ktoś nie lubi)opcjonalnie: ekstrakt
waniliowyWymieszaj
siemię lniane z
wodą doprawioną
cynamonem (lub innymi
przyprawami) i wstaw na noc do lodówki.Rozprowadź cienką warstwę na blaszkę do pieczenia i wstaw na 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 40'C.Kilkakrotnie przewracaj, aby granola wyschła.Lub inny sposób: smaż na patelni cienkie placki, a po przypieczeniu
spodu, przekręć dużą
łopatką na drugą stronę i również przypiecz.Następnie pokrój
łopatką na mniejsze kawałki i przez pewien czas trzymaj na patelni, mieszając od czasu do czasu.Dziesięć minut przed końcem pieczenia/smażenia możesz dodać
rodzynki,
orzechy lub ulubione
bakalie.Po przestudzeniu przechowuj w słoiku w lodówce.Granolę dodawaj do
mleka lub owsianki.