ßßß Cookit - przepis na Domowa czekolada z bakaliami

Domowa czekolada z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam czekoladę z dodatkami. W ciągu kilku minut możemy przygotować pyszną czekoladę według własnych upodobań. Używamy dowolnej bazy czekoladowej i dodajemy ulubione bakalie. Taką czekoladę można zapakować w przezroczyste opakowanie i podarować komuś w prezencie. Pomysł podpatrzony w książce " Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy ".
100-150 g czekolady gorzkiej* (lub innej ulubionej)
duża garść bakalii (np. suszonych wiśni, moreli, żurawiny, orzechów, migdałów)
Czekoladę pokruszyć na kawałki, umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Prostokątny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papier wyłożyć roztopioną czekoladę, rozsmarować, a na wierzch wyłożyć bakalie.
Masę wystudzić i wstawić do lodówki. Poczekać, aż czekolada dobrze stężeje (przez minimum 1 godzinę).
*osoby uczulone, powinny sprawdzić skład czekolady gorzkiej, czy nie zawiera mleka i glutenu
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/11/czekolada-z-bakaliami.html