Wykonanie
Uwielbiam
czekoladę z dodatkami. W ciągu kilku minut możemy przygotować pyszną
czekoladę według własnych upodobań. Używamy dowolnej bazy czekoladowej i dodajemy ulubione
bakalie. Taką
czekoladę można zapakować w przezroczyste opakowanie i podarować komuś w prezencie. Pomysł podpatrzony w książce " Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy ".100-150 g
czekolady gorzkiej* (lub innej ulubionej)duża garść
bakalii (np. suszonych
wiśni,
moreli,
żurawiny,
orzechów,
migdałów)
Czekoladę pokruszyć na kawałki, umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofali.Prostokątny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia.Na papier wyłożyć roztopioną
czekoladę, rozsmarować, a na wierzch wyłożyć
bakalie.Masę wystudzić i wstawić do lodówki. Poczekać, aż
czekolada dobrze stężeje (przez minimum 1 godzinę).*osoby uczulone, powinny sprawdzić skład
czekolady gorzkiej, czy nie zawiera
mleka i glutenu