ßßß
Jak widzicie od jakiegoś czasu, do zmiany nawyków żywieniowych motywujeDieta OXY , jej sprytnie zaplanowane jadłospisy i listy zakupów pomagają w organizacji żywieniowego planu dnia.Dziś na śniadanie zjadłam orzechową owsiankę, która syci na długie godziny. Uważam, że banany i orzechy to wspaniałe połączenie,które nie dość, że świetnie razem smakują to dodatkowo zawierają cenne dla organizmutłuszcze, białka, błonnik i witaminy, dzięki którym włosy, paznokcie i skóra są mocniejsze i zdrowsze (ostatnio jem ich więcej i widzępoprawę, ale o tym napiszę Wam jeszcze w przyszłości). Ostatnimi czasy wstaję bardzo wcześnie więc wymyśliłam, że będę przygotowywała sobie mieszanki orzechowe.To funkcjonalne rozwiązanie aby jeść różnorodnie i nie mieć w szafkach bałaganu:pojemniki lub opakowania, które trzeba po kolei, mozolnie otwierać,gdy jest się piekielnie głodnym, nie motywują do utrzymywania porządku,a co za tym idzie ma się wrażenie, że ktoś nam codziennie grzebie wszafkach, a ja jako urodzona zrzęda uwielbiam zarzucać domownikom, że to oni powodują mój własny, osobisty ambaras naścienny.
Owsianka mocno orzechowa:1 porcja:4 łyżki płatków owsianych250 ml wody1 łyżka masła orzechowego1 mały banan ( 130 g)1 łyżeczka bio rodzynek4 połówki orzechów włoskich5 orzechów nerkowca1 orzech brazylijskiPrzygotowanie:Płatki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Owsiankę przelewamy do miseczki, na wierzchu układamy pokrojonego w plastry banana, a na nim posiekane orzechy i rodzynki.Wspominałam Wam już, że gotowanie może być niezwykle funkcjonalne, korzystając z listy zakupów Diety OXY łatwo przewidzieć i zaplanować zakupy na cały tydzień.Jeśli jesteście zapracowani lista zakupów to coś dla Was, poza niąwarto sprawić sobie kilka pojemników śniadaniowych, np. takich jak mój, z klipsami. Dziś w moim pojemniku śniadaniowym znajdziecie, wspaniałą buraczaną sałatkę. Botwinka pomaga w procesach krwiotwórczych, dostarcza nam żelaza,błonnika czym sprawia, że jesteśmy zdrowi i czujemy się lżej.Pamiętajcie, że można jeść ją w całości.
Sałatka z buraków, fety i liści botwiny z orzechami brazylijskimi i suszonym pomidoremSkładniki:1 porcja1 duży burak, ugotowany lub upieczony6-7 liści botwiny30 g ryżu brązowego, ważonego na sucho, później ugotowanego1 suszony pomidor10 oliwek zielonych50 g sera fera o obniżonej zwartości tłuszczu2 orzechy brazylijskiesok z 1/2 cytrynysól,pieprzPrzygotowanieRyż ułożyć w pojemniku.Obok ryżu ułożyć umyte liście botwiny, kawałki sera, oliwki, pokrojonego w paski pomidora i posiekane orzechy. Na sałatce umieścić buraczki. Skropić sokiem z cytryny, doprawić.Sałata najlepsza jest po kilku godzinach leżakowania w lodówce, warzywa i ryż przechodzą aromatami i dodatek tłuszczu w postaci sosu staje się zbędny.Smacznego, bardzo polecamZa moment wracam do domu, piszę do Was jeszcze z miastai taka oto czeka mnie kolacja:
Jak widzicie odchudzanie jest łatwe i przyjemne, co więcej jeżeli chcecie być zdrowsi wystarczy wybierać nieprzetworzone produkty i cieszyć się chwilą, szczery uśmiech będzie ogromnym krokiem do lepszego, zdrowszego jutra.Ja zacznę je z Dietą OXY,a Wy ?Powiązane notki:Sałatka z serem Lazur i nerkowcamiSałatka letnia z gruszką wg dr Ornisha