Wykonanie
Opis : Z ową
sałatką nastąpił mój "pierwszy raz" z
rukolą i od tamtej
pory próbując różnych przepisów, ta właśnie
sałatka stała się moją ulubioną i jak na razie niezastąpioną
sałatką, w której skład wchodzi
rukola. Jest wyjątkowo lekka, zdrowa i możemy bez wyrzutów sumienia jeść ją garściami (ja tak przynajmniej robię). Połączenie bogatego smaku goryczy
rukoli,
słodyczy buraka, słoności
fety i kwasowości
pomidorka dostarcza nam wszystkich smaków w
sałatce. Nie ma potrzeby stosować żadnych
sosów sałatkowych, jedynie
pieprz i
sól, co również nie jest koniecznością. Ciekawe czy Wam również tak zasmakuje jak mi :)Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis dostałam od koleżanki i lekko zmodyfikowałam (w oryginale zamiast
rukoli jest
zielona sałata)Ilość : ok. 1 , 3 lSkładniki :80 g
rukoli125 g
sera feta200 g
pomidorków koktajlowych250 g ugotowanych
burakówsól i
pieprz (opcjonalnie)Przygotowanie :Do miski, w której będziemy mieszać
sałatkę, włożyć
rukolę.Dodać pokrojoną w kostkę
fetę.Dodać pokrojone w połówki lub ćwiartki
pomidory koktajlowe (w zależności od ich wielkości).Wszystko delikatnie wymieszać.Do miski, w której będziemy podawać
sałatkę, wyłożyć garść/warstwę sałatki.Posypać warstwą pokrojonych w kostkę
buraków.Wyłożyć następną garść/warstwę sałatki itd. (dzięki układaniu na przemian sałatki i
buraków, unikniemy pofarbowania
fety na czerwono przy wymieszaniu wszystkich składników razem; natomiast gdy nie przeszkadza nam pofarbowana
feta w salaterce, możemy wszystkie składniki wymieszać razem bez układania warstw).Podawać.Na talerzu można przyprawić
solą i
pieprzem (ja tego nie robię, ponieważ nie widzę potrzeby).