ßßß
Składniki:400 g suchej cieciorki1 pęczek kolendry2 ząbki czosnku1 mała cebula1 chili1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach1/2 łyżeczki kuminusól100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:Cieciorkę zalać wodą, odstawić na 24h. Po czym odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać drobno ciekany czosnek, chili, kolendrę i cebulę oraz połowę wiórków kokosowych. Doprawić. Dodać odrobinę wody – tyle aby masa dawała się formować. Uformować kuleczki i obtoczyć je w reszcie wiórków.Rozgrzać olej i w gorącym, odrobina masy wrzucona na olej powinna od razu wypłynąć na wierzch skwiercząc. Smażyć po minucie z każdej strony, złote osączyć na papierowym ręczniku.Podawać z hummusem.Powiązane notki:Czosnkowe kotlety mielone z łopatkiCiecierzyca z chilli w domowym mleku kokosowymCzosnkowe klopsiki w sosie koperkowymCurry z kurczaka z mlekiem kokosowymHummus z pomidorami