6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Przysmak na upały. My cały tydzień się taką raczyliśmy. Jeśli lubicie kawę lub dopiero zaczynacie swoją kawową przygodę koniecznie wypróbujcie kawy w wersji chłodnej – mrożonej. Ja lubię ją podawać z zimnym mlekiemlodem i lodami orzechowymi – wybierzcie te na śmietanie nie na cukrze z wodą ( warto poczytać etykiety, nie zawsze jest to kwestia ceny ). Zabierajmy się za kawę!Składniki:1 porcja :2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( słabszej typu crema – 3 łyżeczki )50 ml ciepłej wody200 ml zimnego mleka3 kostki lodugałka lodów orzechowych1 łyżka syropu różanego lub truskawkowego ( ew. ulubionego likieru ) w wersji light użyjcie mleka 0,5 % lody można zastąpić sorbetem lub mrożonym jogurtemPrzygotowanie:Kawę zalać wodą, wymieszać wlać 1/2 mleka, dodać lód.Dzięki temu powstanie piękny kawowy wzorek , widoczny na zdjęciu. Jeśli chcecie idealnie równą kawę zaparzcie ją wrzątkiem i wystudźcie .Na wierzchu ułożyć lody , zalać resztą mleka i syropem.Podawać oprószone kakao lub z rurką waflową.Powiązane notki:Kremowa Kakaowa owsianka z migdałami i lodami!Anielskie ciasto z białek ze śmietaną i kawą JacobsOwsianka z czekoladą i jabłkamiSurówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna