ßßß Cookit - przepis na Kurczak z grilla w słodko pikantnej marynacie

Kurczak z grilla w słodko pikantnej marynacie

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie, że kurczak często jest zapominany przy grillowaniu, większość z Nas grilluje karkówkę, boczek oraz sztandarowe danie majówki czyli kiełbaski. Dziś pokażę Wam jak łatwo przygotować kurczaka , a właściwie marynatę do mięsa, bo w ten sposób możecie przygotować każdy kąsek. Marynata nadaje wspaniałego aromatu kurczakowi , który staje się kruchy jednocześnie słodki i pikantny. Ja użyłam mieszanki kilku sosów aby mięso było dokładnie obklejone a przy pieczeniu na ogniu pięknie się skarmelizowało. Użyjcie tacki aluminiowej aby kurczak się nie spalił.
Składniki:
4-5 porcji
1,2 kg mięsa z kurczaka ( u mnie podudzia )
marynata:
5 łyżek oliwy
5 łyżek sosu balsamicznego
5 łyżek miodu
1 łyżeczka tabasco lub wiórków chilli
1 op. złocistej przyprawy do kurczaka np. Kamis
Przygotowanie:
Kurczaka obsypujemy przyprawą, dodajemy resztę składników i dokładnie nacieramy nimi mięso.
Odstawiamy na 2-3( a nawet 4 dni ) do lodówki.
Po tym czasie grillujemy mięso około 30 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę, zaczynając od skórki.
Podajemy z sałatą.
Powiązane notki:
Krucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatą
Marynata do mięsa pikantno słodka – kurczak, karkówka, ryba
Słodki kurczak pieczony w whisky
Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/05/21/kurczak-z-grilla-w-slodko-pikantnej-marynacie