ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1,5 kilogramówsok z mandarynek 400 mililitrówskórka z mandarynki - otarta 4 łyżek stołowychmiód 5 łyżek stołowychsos sojowy 50 mililitrówpapryszka chili zielona 2 łyżek stołowycholiwa 3 łyżek stołowychtymianek 3 łyżek stołowychimbir 3 łyżek stołowychsól morska 1 łyżek stołowychWykonanie:Miód wymieszać z 300 ml soku mandarynkowego oraz sosem sojowym i gotować 20 minut, aż 1/3 płynu odparuje. Dodać połowę skórki z mandarynki, 2 łyżki upieczonej i przetartej zielonej papryczki chili, wymieszać. Pozostałe 100 ml soku wymieszać z posiekanymi listkami tymianku, utartym świerzym imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą i wlać do naczynia żaroodpornego. Do tej marynaty włożyć podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka. Wymieszać, przykryć i 2h trzymać w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu mięso przewracać. Zamarynowane części kurczaka oczyścić z ziół, ułożyć na ruszcie rozgrzanego grilla i piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Posmarować sosem miodowo-sojowym i piec jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawać z pozostałym sosem miodowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrillaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: