ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto pieczone z budyniem i owocami sezonowymi

Kruche ciasto pieczone z budyniem i owocami sezonowymi

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Podobne ciasto piekłam na chrzest mojego synka. Wtedy jednak dodatkową warstwą była beza – co zwiększa ilość jaj użytych do wypieku. W tej wersji ciasto jest bardziej owocowe, lżejsze, kremowe i pachnące. Jak dla mnie to jedno z lepszych jakie zrobiłam – choć twierdzę tak dość często, w końcu cały czas się uczę i ulepszam swoje kulinarne zdolności. Kiedyś nie byłam przekonana do ciast pieczonych z budyniem, zupełnie nie wiem dlaczego, myślałam, że się on rozleje lub stopi. Zabobonnie się zrobiło
Do rzeczy, ciasto jest pyszne, kruche i kremowe z dużą ilością sezonowych owoców, które po upieczeniu są mięciutkie i słodkie, rozpływa się w ustach. W sklepach pojawiają się już truskawki. Miejcie je na uwadze. To ciasto pięknie wygląda na stole, może być dekoracją śniadania lub Wielkanocnego obiadu.
Składniki:
blacha 25 x 45 cm
*
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej lub krupczatki*
200 g margaryny ( u mnie Kasi ) lub masła
1 szklanka cukru
2 duże jaja ( 3 średnie)
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
1/4 łyżeczki soli
*
budyń:
800 ml mleka
2 op. 40 g budyniu waniliowego
ewentualnie łyżeczka esencji waniliowej ( ja dodałam)
5 łyżek cukru
*
dodatkowo:
600 g słodkich śliwek
1 szklanka malin
2 banany
oczywiście możecie użyć kilograma każdych owoców oraz zmienić smak budyniu!
Przygotowanie:
Na mleku z cukrem gotujemy oba budynie, dobrze jest je dodatkowo doprawić wanilią, w dowolnej formie.
Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem i solą.
Dodajemy posiekany tłuszcz , rozkruszamy go palcami.
Wbijamy jaja i żółtko.
Szybko wyrabiamy ciasto.
Chowamy do lodówki.
Owoce myjemy, oczyszczamy.
Śliwki kroimy w plasterki, tak jak banany.
Gdy budyń wystygnie, ciasto dzielimy na dwie części : 2/3 i 1/3.
Mniejszą chowamy do zamrażarki, a większą wałkujemy i wykładamy nią dno blachy.
Na ciasto wylewamy budyń, układamy plasterki śliwek i bananów oraz maliny.
Na wierzch ścieramy resztę ciasta, ja dodatkowo posypałam je mielonym cynamonem z waniliąprzyprawą do kawy.
Pieczemy 40 minut, góra dół w 180 stopniach.
Podajemy wystudzone.
Najlepsze jest na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce.
Smacznego!
Miłego kulinarnego dnia moi Drodzy!
ANia
Powiązane notki:
Ciasto kokosowe z budyniem
Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone
Malinowe ciasto jogurtowe – różowe Walentynki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/04/02/kruche-ciasto-pieczone-z-budyniem-i-owocami-sezonowymi