ßßß
Składnikiblacha 25×40 cmciasto:500 g mąki typ 5005 żółtek250 g masła125 g cukru pudruwanilia w dowolnej formieszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo:850-900 g masy makowej z bakaliamibeza:5 białeksól50 g mielonych orzechów włoskich lub lakowych5 łyżek cukru kryształu
Przygotowanie:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Dodać pokrojone zimne masło, rozdrobnić nożem lub rękami, wbić żółtka dodać aromat ( u mnie cukier z wanilią 2 łyżki) wyrobić jednolite ciasto, ewentualnie dodając 2-3 łyżki gęstej śmietany. Schładzać 1 h.Białka odłożyć do lodówki.Gdy ciasto się schłodzi, białka ubić z solą, gdy będą błyszczące wmiksować cukier. Na końcu wymieszać z orzechami.1/2 ciasta wylepić blaszkę z papierem do pieczenia, nałożyć masę makową a na nią bezę, resztę ciasta zetrzeć na wierzch.Piec 30 minut w 180 stopniach.Powiązane notki:Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieścieWieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)Jabłecznik na kruchym waniliowym cieścieTradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z BeząMakowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po kroku