ßßß Cookit - przepis na Grzybki

Grzybki

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na ciasto zaczerpnięty z książki siostry Anastazji:) Przyznaję, że pracy co niemiara, cierpliwość trzeba mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:) Jak ktoś lubi zabawy z ciastem to na pewno nie będzie miał z tym problemu:)
Składniki:
60 dag mąki
30 gad masła
1 cukier waniliowy
6 żółtek
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 białko
2 łyżki suchego maku
Masa:
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
2 opakowania budyniu waniliowego
10 gad mielonych orzechów
1 1/2 kostki masła
Polewa:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki kakao
Wykonanie:
Żółtka cukier puder i cukier waniliowy miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie i siekam z wiórkami masła. Dodaję utarte żółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min do zamrażalnika.
Potem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek.
Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem.
W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka.
Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których jeden koniec maczam w rozmąconym jajku i obtaczam w suchym maku. Kapelusze i spody piekę 10 min w 180' C zaś nóżki 15 min w 180'C. Gorące i upieczone zdejmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam pół szklanki i rozprowadzam proszek budyniowy. Resztę mleka gotuję z cukrem waniliowym i na gotujące wlewam budyń. Wierch nakrywam folią zabezpieczając przed utworzeniem się kożucha. Masło miksuję z cukrem na puszysty krem i dodaję zimny budyń oraz zmielone orzechy.Kremem napełniam kapelusze, przykrywam spodem z otworkami, w który m umieszczam nóżkę grzybka. Składniki na polewę rozpuszczam na wolnym ogniu, studzę i smaruję kapelusze grzybków.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/04/grzybki.html