ßßß
Składniki:1,5 kg kapusty kiszonej z beczkigarść suszonych grzybów ( ok.40 g )100 g wędzonych śliwek5 liści laurowych5 ziaren ziela5 ziaren pieprzu1 gwiazdka anyżu3 łyżki melasy (lub ciemnego miodu)3 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz
Przygotowanie:Grzyby zalewamy wrzątkiem – około 1,5 szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.Śliwki kroimy w plastry.Kapustę kroimy jeśli jest dłuższa niż 4-5 cm. Zbyt kwaśną płuczemy, należy jej spróbować.Przekładamy do garnka, zalewamy grzybami z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości mieszając i kontrolując ilość wody, aby kapusta się dusiła.Do miękkiej kapusty dodajemy przecier i melasę. Doprawiamy.Mieszamy i dusimy jeszcze 3o minut.Podajemy z pieczywem lub makaronem -łazanki.Powiązane notki:Krem z porów z grzybami i grzankamiKapusta z grochemŚwiąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczuUszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)Postna zupa grzybowa