ßßß Cookit - przepis na Postna Kapusta z grzybami i wędzoną Śliwką – ala bigos

Postna Kapusta z grzybami i wędzoną Śliwką – ala bigos

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Wędzone Śliwki węgierki mają zupełnie inny smak niż te , które rosną w słonecznej Kalifornii i noszą miano kalifornijskich ;). Ich aromat jest mocny, dymny, słodko gorzki, wytrawny, niebanalny. Są sporo tańsze bo kosztują 13 zł za kilogram ( te bez pestek) oraz 10 z pestkami. Dodatkowo aromatu kapuście dodają suszone grzyby i przyprawy. Kolor zawdzięcza melasie i koncentratowi z pomidorów. Przygotujcie ją kilka dni wcześniej, aby smaki zdążyły się połączyć. Dla wielbicieli mięsa może być świetną bazą do bigosu wystarczy dodać do niej podsmażoną kiełbaskę lub gulasz z łopatki lub karkówki.
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej z beczki
garść suszonych grzybów ( ok.40 g )
100 g wędzonych śliwek
5 liści laurowych
5 ziaren ziela
5 ziaren pieprzu
1 gwiazdka anyżu
3 łyżki melasy (lub ciemnego miodu)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem – około 1,5 szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
Śliwki kroimy w plastry.
Kapustę kroimy jeśli jest dłuższa niż 4-5 cm. Zbyt kwaśną płuczemy, należy jej spróbować.
Przekładamy do garnka, zalewamy grzybami z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości mieszając i kontrolując ilość wody, aby kapusta się dusiła.
Do miękkiej kapusty dodajemy przecier i melasę. Doprawiamy.
Mieszamy i dusimy jeszcze 3o minut.
Podajemy z pieczywem lub makaronem -łazanki.
Powiązane notki:
Krem z porów z grzybami i grzankami
Kapusta z grochem
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)
Postna zupa grzybowa
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/23/postna-kapusta-z-grzybami-i-wedzona-sliwka-ala-bigos