Cukier waniliowy II

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Przed świętami robiłam ponownie, w sumie to już kolejny raz , cukier waniliowy. Wykonałam go jednak nową metodą i powiem Wam, że jest lepsza a już na pewno równie dobra, jak poprzednia. Wykorzystujecie całe laski wanilii, nie tylko wkładacie je dla zaromatyzowania cukru . Cukier waniliowy to świetny pomysł na prezent, ale też idealny dodatek do ciast , przeróżnych wypieków czy deserów.
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
3 laski wanilii
słoik
Przygotowanie:
Cukry mieszamy.
Laski kroimy na pół, wzdłuż, wykrawamy ziarenka i przekładamy razem z laskami do cukru. Odstawiamy w zakręconym słoiku na tydzień- dwóch. Wstrząsając co drugi dzień, lub kiedy się nam o nim przypomni.
Po tym czasie miksujemy aż do całkowitego rozdrobnienia lasek.
Cukier jest gotowy do użytku.
W miarę zużywania cukru można go dopełniać, pamiętając o wstrząsaniu słoikiem.
Powiązane notki:
Cukier waniliowy do ciast
Ekstrakt waniliowy – do ciast, deserów, kawy, kremów
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Karpatka z kremem – najlepszy przepis na ciasto parzone
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/21/cukier-waniliowy-ii