Wykonanie
Coraz więcej z nas czyta etykiety. Jednak przy cukrze "
waniliowym" nawet czytanie etykiety jest zbędne. Wystarczyło przeczytać nazwę na opakowaniu. Przez wiele lat kupowany przez nasze babcie, mamy i w końcu przez nas "
Cukier Wanili n owy". Taka mała literówka, ale każdy był przekonany, że kupuje
cukier waniliowy. Tymczasem nie ma on nic wspólnego z
wanilią. Dodawane są do niego syntetyczne związki - wanilina lub etylowanilina, które uzyskuje się najczęściej z miazgi drzewnej. Jest to o wiele tańszy sposób na nadanie cukrowi charakterystycznego aromatu
wanilii. Chociaż... parę lat temu grupa japońskich badaczy odkryła jeszcze tańszy sposób pozyskiwania waniliny... z krowiego
kału. Jednak
póki co nie stosuje się tej metody w przemyśle ;)Kiedy "wyszło na jaw", że
cukier waniliowy, to tak naprawdę
cukier wanilinowy, producenci wprowadzili na rynek również
cukier z dodatkiem prawdziwej
wanilii, więc teraz jest już wybór.Ja już od paru dobrych lat nie używam
cukru wanilinowego (będzie jakieś 7). Chcąc nie chcąc, nie miałam do niego dostępu po wyjeździe z Polski. W polskim sklepie bywam raz na ruski rok, a może nawet rzadziej. W każdym razie, kiedy już tam bywam, nigdy nie przeszło mi przez myśl, żeby go kupić. Nieświadoma zaczęłam kupować
cukier z prawdziwą
wanilią, dostępny w tutejszych sklepach. Kupowałam go bardzo długo, aż w końcu zaczęłam robić sama, bo w kuchni używam go dużo. Taki domowy jest tańszy i bardziej
waniliowy, a do tego jego zrobienie, to nic skomplikowanego.
Laski wanilii w sklepach są dosyć drogie, dlatego polecam poszukać w internecie. Ja ostatnio kupiłam 10 mięsistych i wilgotnych
lasek wanilii z Madagaskaru. Dla porównania miałam w domu jedną, kupioną chwilę wcześniej w sklepie, cienką i suchą, która kosztowała mnie tyle samo co te 10.Ps. Sama o tej literówce w nazwie
cukru, dowiedziałam się kilka lat temu, ciekawa jestem czy do większości z Was też dotarła ta informacja.
Składniki:500 g drobnego
cukru (caster sugar)2 "mięsiste"
laski waniliiLaski wanilii przetnij wzdłuż i nożykiem wyskrob ziarenka.
W misce dokładnie wymieszaj
cukier z ziarenkami (najlepiej rozetrzeć dłonią, bo ziarenka są mokre i tworzą się grudki).
Laski potnij na mniejsze kawałki.
Dodaj do
cukru i wymieszaj.
Gotowy
cukier przełóż do szczelnego, najlepiej szklanego pojemnika. Po około 2 tygodniach
cukier będzie w pełni
waniliowy.
*Ja trzymam
cukier waniliowy w jednym dużym słoiku w spiżarni. Drugi mały trzymam w kuchni. Zawsze kiedy mały
zrobi się pusty, uzupełniam go
cukrem z dużego słoika, a do dużego dosypuję zwykły
cukier, mieszam i odstawiam, żeby się dalej "produkował". Dzięki temu
cukier waniliowy w moim domu, nigdy się nie kończy ;)Jeśli używam ziarenek
wanilii do jakiegoś ciasta czy deseru, to laskę kroję na mniejsze kawałki i dokładam do dużego słoika z moim
cukrem waniliowym w spiżarni. Oczywiście ziarenka też co jakiś czas trzeba uzupełniać.Domowy
cukier waniliowy ma tendencję do zbrylania, to z powodu wilgoci jaką mają w sobie
laski wanilii. Jednak po przemieszaniu wraca do swojej sypkiej postaci.SMACZNEGO!
źródło: przepis własny