Wykonanie
Bardzo się staram unikać chemii w jedzeniu, zwłaszcza tam, gdzie jest ona zupełnie niepotrzebna. Czytaliście kiedyś skład śmietany? Wbrew pozorom
śmietana śmietanie nie równa ;)To samo dotyczy
cukru waniliowego. Producenci nawet nie próbują nas oszukiwać, że w tych małych saszetkach, które wystarczają na kilogram
mąki jest
CUKIER WANILIOWY... To "coś" nazywa się
CUKIER WANILINOWY - tylko kto zwraca na to uwagę? Jak wysyłacie
męża do sklepu mówicie mu: "kochanie, kup
cukier WANILINOWY"??"Coś" zawiera
cukier i aromaty: wanilinę (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) i etylowanilinę (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd), uzyskiwane najczęściej syntetycznie z miazgi drzewnej - brzmi dobrze?Jeżeli nie przekonałam Cię jeszcze do zrobienia sobie własnego
cukru WANILIOWEGO w domu, to mam dwa dodatkowe argumenty:1. Jest to operacja dziecinnie prosta ;)2. Wcale nie musi być bardzo
droga - ja kupiłam
laskę wanilii w internecie, przy okazji innych zakupów i kosztowała niecałe 3 zł (w hipermarkecie ok. 10 zł).Choć wiele osób pisze, że używa takiego
cukru do ciast, nie wierzcie w to. Tzn. może używają, ale taki
cukier słabo aromatyzuje ciasto lub trzeba go użyć bardzo dużo. Jest za to idealny do
kawy i deserów. Aby przygotować
cukier do ciast ja osobiście potrzebuję trochę więcej czasu, ale o tym dalej (czyt. punkt 3).Świetny sposób na
wanilię do ciast ma również moja siostra Agnieszka - całą porządnie wysuszoną laskę
mieli w młynku do
kawy, wystarczy dodać do ciasta odrobinę takiego proszku. Oprócz tego
kawa, którą później zmielicie w młynku jest pysznie waniliowa :)Składniki:- 2
laski wanilii- 1 szklanka
cukruPrzygotowanie:1.
Wanilię przetnij wzdłuż i wybierz ziarenka, które są w środku. W szczelnym słoiku wymieszaj je z
cukrem, "zakop" w nim też laskę (można ją przekroić, żeby się zmieściła).2. Odstaw w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 tygodnie.3. Później, gdy
cukier już jest gotowy dodaję do niego wszelkie "pozostałości" lasek jakie mi zostają. Np. jeśli robię domowy
ajerkoniak lub jakiś sernik używam ziarenek, a resztkę laski dodaję do
cukru. Gdy laski porządnie wyschną, a
cukier (jest go już z reguły o połowę mniej)
zrobi się lekko brązowy, miksuję wszystko w blenderze na
cukier puder.Taki "
waniliowy puder" jest bardziej "skoncentrowany" i nadaje się do ciast i deserów. Proste i naturalne, a jak pachnie... ;)Wpis edytowany 13 . 03.2014 na podstawie dalszych doświadczeń ;)