Wykonanie
Nie ma nic pyszniejszego od domowych ciast i deserów. Ale jeśli dodamy do nich prawdziwy, domowy
cukier waniliowy, nabierają głębi i niepowtarzalnego aromatu. Kiedy zakupiłam
laski wanilii, od razu zabrałam się za przygotowanie aromatycznego
cukru waniliowego. W przeciwieństwie od tego sklepowego, który w rzeczywistości jest
cukrem wanilinowym (z dodatkiem sztucznej waniliny), a nie
waniliowym, ten domowy kryje w sobie prawdziwą głębie smaku. Przygotowanie go zajmuje nie więcej niż 2 minuty, a smak deserów i
kawy z dodatkiem takiego
cukru jest nie do opisania :) Zresztą, sami spróbujcie.
Składniki:200 g drobnego
cukru1 duża
laska waniliiLaskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Wyskrobać miąższ i dodać go do
cukru. Wymieszać, aż do połączenia się czarnych ziarenek z
cukrem. Puste strąki pociąć na kawałki i również włożyć do
cukru. Zakręcić słoik i wstrząsnąć. Smacznego!Rady:* Jeśli użyjecie trochę
cukru waniliowego, możecie uzupełnić go nowym. Wystarczy dobrze wymieszać zawartość słoika i odczekać 1-2 dni.* Jeśli użyjecie do dania czy deseru samego miąższu
wanilii pusty strąk możecie dołożyć do
cukru, celem wzmocnienia aromatu.* Domowy
cukier waniliowy możecie używać nie tylko do aromatyzowania ciast i deserów, ale także do
kawy i
napojów lub posypywania nim gotowych dań.