ßßß Cookit - przepis na Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)

Wieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)

nazwa

Wykonanie

9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×
Uwielbiam zapach pieczonego makowca. Przygotowanie ciasta składa się z wielu etapów. Atmosfera, która towarzyszy wyrabianiu ciasta i przygotowaniu masy makowej jest nie do opisania.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej ( ok. 3 szklanki )
35 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
70 g masła
skórka z cytryny ( lub aromat cytrynowy)
Dodatkowo:
żółtko
cukier puder
700-800 g masy makowej – Klik
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Masło topimy.
Do 470 g mąki dodajemy startą skórkę ( cytrynę wcześniej należy sparzyć ) , cukier, zaczyn i jajka, zaczynamy wyrabiać gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy tłuszcz i wyrabiamy 10 minut.
Odstawiamy na 40-60 minut, w zależności od temp. pomieszczenia do wyrośnięcia.
Gotowe podsypujemy resztą mąki wałkujemy – 25×50 cm i nakładamy farsz. Zwijamy w roladę.
Przekładamy na blachę,sklejamy końce , formując wieniec i nacinamy co 8-10 cm , do połowy wieńca.
Ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w 170 stopniach 25 minut.
Ciepłe pudrujemy lub lukrujemy.
Ciasto można upiec w formie klasycznego makowca, roladę owijamy papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Powiązane notki:
Domowa masa makowa
Makowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po kroku
Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/21/wieniec-drozdzowy-z-masa-makowa-makowiec