ßßß Cookit - przepis na Frużelina jagodowa – z mrożonych owoców

Frużelina jagodowa – z mrożonych owoców

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Frużelina czyli owoce w słodkim , gęstym sosie jest świetnym dodatkiem do wielu deserów – jeśli się zastanowimy to nie tylko do deserów smażony ser – np. oscypek czy mięsa na zimno smakują z jej dodatkiem wyśmienicie. Dlatego postanowiłam wykorzystać mrożone jagody i zrobić z nich pyszną i zdrową przekąskę. Oczywiście możecie użyć każdych miękkich owoców , mrożonych lub z kompotu czy soku – wtedy gotujemy je nim , nie w wodzie.
Składniki:
450 g mrożonych jagód ( malin, truskawek, śliwek, moreli, wiśni)
1/2 szklanki cukru
1 op. budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Jagody rozmrażamy. Świeże wystarczy od razu zasypać cukrem.
Odmrożone zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
Dolewamy około 300 ml wody – tak aby w sumie było pół litra płynu.
Gotujemy 20 minut pod przykryciem.
W 1/2 szklanki wody rozrabiamy budyń.
Wlewamy go do owoców i gotujemy do zagęszczenia – 2-3 minuty.
Gorącą przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Stawiamy do góry dnem.
Nie pasteryzujemy, wieczka po ostudzeniu powinny być wklęsłe.
Powiązane notki:
Dla niemowląt: mleczna kaszka z bananem i jabłkiem
Mleczna manna jabłkowo – cynamonowa
Grzane korzenne piwo
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Babeczki do koszyczka
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/12/fruzelina-jagodowa-z-mrozonych-owocow