ßßß
Składniki:1 szklanka mąki żytniej razowej2/3 szklanki mąki pszennej 6501/2 szklanki maślanki/kefiru1/2 szklanki płatków owsianych1/3 szklanki siemienia lnianego2 małe jajka80 g sera edam lub gouda (lub ulubionego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżeczka ulubionych ziół
Przygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, góra dół, wiatrak. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Mieszamy sypkie składniki( mąki, sodę, proszek, płatki, zioła, ziarna) . Ścieramy do nich ser.Jaja rozmącamy z maślanką. Wlewamy do masy mącznej.Mieszamy ciasto.Formujemy okrąg. Kroimy go na 8 części i odsuwamy je od siebie. Ciasto jest dość zwarte.Pieczemy 12-15 minut.Podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z pastą z łososia.Powiązane notki:Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernikSzybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) WegańskiePuszyste Razowe bułeczki ze słonecznikiemBułeczki scones piernikowo-pomarańczowe, chrupiące śniadanko ze świąteczną nutą