ßßß
Składniki:24 sztuki350 g mąki pszennej tortowej30 g drożdży1/4 szklanki mleka3 łyżki cukru100 g masła1 jajoolejek rumowy ( lub ekstrakt z wanilii)1 tabliczka czekolady mlecznejszczypta soliPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Mąkę przesiewamy ( odrobinę odkładamy do podsypywania ), mieszamy z solą. Dodajemy do niej masło, mocno rozdrabniając.Jajko ubijamy z resztą cukru, aż będzie jasne.Dodajemy do mąki razem z drożdżami.Wyrabiamy około 10 minut, aż przestanie kleić się do rąk.Wkładamy na 2 godziny do lodówki.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.Każdą wałkujemy w kształt koła, kroimy na 4 połowy – 8 części na każdej układamy kostkę czekolady i zwijamy rogale do mniejszego brzegu.Układamy na blasze, możemy posmarować białkiem i posypać cukrem.Pieczemy w 180 stopniach, góra dół, z termoobiegiem jeśli wkładamy do pieca obie blachy, przez około 10-13 minut.Gotowe można posypać cukrem pudrem.Powiązane notki:Szybkie Crossainty – rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą i orzechamiTradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszneRogaliki maślane z powidłami morelowymi i masłem orzechowym