ßßß



400 gramów mąki pszennej1 jajo lub 2 żółtka30 gramów stopionego schłodzonego masła25 gramów świeżych drożdży3/4 szklanki ciepłego mleka (w temp ciała)3 kopiaste łyżki cukru1 łyżka cukru z waniliąszczypta solinadzienie:200 gramów zmielonych orzechów (laskowych, włoskich)4 kopiaste łyżki cukru4 łyżki stopionego masła5 łyżek śmietany kremówki 30%dodatkowo:1 rozbełtane jajocukier perlisty lub gruba rafinada do posypania3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".Kiedy rozczyn podrośnie nam o połowę, wlewamy go stopniowo do mąki wymieszanej z cukrami, solą, dodajemy masło, jajo lub żółtka, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, podsypujemy 1 - 2 łyżkami mąki.Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość.W czasie kiedy ciasto na wyrasta przygotowujemy farsz.Orzechy mieszamy dokładnie z masłem, cukrem, śmietanką.Kiedy ciasto podrośnie, krótko je zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm.Smarujemy je masą orzechową, wygładzamy powierzchnię, a potem przecinamy na 8 części.
Z każdego trójkąta formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 4 cm odległościach.
Rogaliki odstawiamy na około 15 minut do napuszenia.Potem każdego z nich smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem.
Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika), do zezłocenia.Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.UWAGA: Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu rogalików, podczas formowania pierwszej porcji ciasta, dwie pozostałe wsadzamy do lodówki owinięte lnianą ściereczką, unikniemy wtedy nadmiernego przerośnięcia" ciasta.Smacznego :)