Wykonanie
Przepis na bułeczki z
czekoladą i kruszonką
Przedstawiam prosty przepis na pyszne bułeczki z
czekoladą. Najlepsze, są od razu po upieczeniu, kiedy
czekolada, jest jeszcze płynna. Trzeba je zjeść szybko, bo na drugi dzień czerstwieją, ale myślę, że znikną z waszych stołów w ciągu kilkunastu minut :)Składniki:450g
mąki pszennej tortowej + 100g na kruszonkę200g ciepłego
mlekaopakowanie suchych
drożdży lub 20g
drożdży świeżych2
jajka60g
cukru + 50g na kruszonkęszczypta
soli100g miękkiego
masła + 50g na kruszonkę120g
czekolady mlecznejDo
mleka dodajemy
drożdże i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól, jedno
jajko i
mleko z
drożdżami, mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dorzucamy
masło i ponownie wyrabiamy ciasto, aż nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze małą ilością
mąki. Miskę opruszamy
mąką, kładziemy w niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło 13), kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrastania.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Następnie każdą z kulek wałkujemy na okrąg, nakładamy na nią trochę
czekolady, zawijamy jak rulonik, brzegi sklejamy i delikatnie formujemy ładną, podłużną bułeczkę. Kładziemy wszystkie na papierze do pieczenie i zostawiamy do wyrastania na jakieś 40 minut.Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wszystkie razem ucieramy palcami, aż powstanie ładna kruszonka. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C - góra dół.Przed pieczeniem bułeczki nacinamy, smarujemy rozbełtanym jakiem i obsypujemy kruszonką.Pieczemy przez 12 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Najlepiej smakują ciepłe.Smacznego!