ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przepis na bułeczki z czekoladą i kruszonką
Przedstawiam prosty przepis na pyszne bułeczki z czekoladą. Najlepsze, są od razu po upieczeniu, kiedy czekolada, jest jeszcze płynna. Trzeba je zjeść szybko, bo na drugi dzień czerstwieją, ale myślę, że znikną z waszych stołów w ciągu kilkunastu minut :)
Składniki:
450g mąki pszennej tortowej + 100g na kruszonkę
200g ciepłego mleka
opakowanie suchych drożdży lub 20g drożdży świeżych
2 jajka
60g cukru + 50g na kruszonkę
szczypta soli
100g miękkiego masła + 50g na kruszonkę
120g czekolady mlecznej
Do mleka dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jedno jajko i mleko z drożdżami, mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dorzucamy masło i ponownie wyrabiamy ciasto, aż nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze małą ilością mąki. Miskę opruszamy mąką, kładziemy w niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło 13), kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrastania. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Następnie każdą z kulek wałkujemy na okrąg, nakładamy na nią trochę czekolady, zawijamy jak rulonik, brzegi sklejamy i delikatnie formujemy ładną, podłużną bułeczkę. Kładziemy wszystkie na papierze do pieczenie i zostawiamy do wyrastania na jakieś 40 minut.
Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wszystkie razem ucieramy palcami, aż powstanie ładna kruszonka. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C - góra dół.
Przed pieczeniem bułeczki nacinamy, smarujemy rozbełtanym jakiem i obsypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 12 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/11/bueczki-z-czekolada.html