Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Każdemu z nas zdarza się korzystać z gotowców . U nas dania słoikowe praktycznie nie goszczą na
stole,jednak ten sos przykuł moją uwagę na sklepowej półce i postanowiłam się na niego skusić. Kupiłam dwa słoiki i przygotowałam je z
mlekiem kokosowym i
kukurydzą , doprawiłam garścią świeżej siekanej
mięty a efekt okazał się świetny. Sam sos , wprost ze słoika, ma jak dla mnie zbyt nachalny smak – to słowo idealnie mi tutaj pasuje – ciężko jest poczuć cokolwiek innego niż
curry – jednak w tym połączeniu na prawdę zachwyca.
Mleko kokosowe podkreśla jego smak – i z kuchni chińskiej przechodzimy do kuchni indyjsko – marokańskiej. Ot co, spróbujcie.
Składniki:5-6 porcji:400 g
piersi z kurczaka2 słoiki
chińskiego sosu curry – u mnie Blue Dragon2 łyżki
przyprawy do shoarmy czerwonej – lub czerwonej
przyprawy do kurczaka3/4 szklanki
mleka kokosowego1 kolba
kukurydzy ( lub 3/4 puszki )garść świeżej
mięty500 g
ryżu basmati do podania`
olejPrzygotowanie:Gotujemy
wodę na
ryż. Solimy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając 2-3 łyżki tłuszczu.Jeśli gotujemy
kukurydzę to jest
pora aby wstawić na nią
wodę – bez
soli.Do wrzątku wrzucamy
kukurydzę i gotujemy aż stanie się intensywnie żółta – maksymalnie 5 minut. Jeśli używamy tej z puszki, dodajemy ją w dalszej części przepisu.W międzyczasie kroimy
kurczaka w kostkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach
oleju razem z
przyprawą, gdy się lekko zetnie, zalewamy go sosem. Gotujemy 5-6 minut.
Mięte siekamy.Do sosu wlewamy
mleko kokosowe i
kukurydzę, gotujemy kolejne 5 minut.Doprawimy
miętą.Po tym czasie
ryż powinien już dochodzić.Gotujemy go al dente i przelewamy zimną
wodą.
Podajemy udekorowane listkami
mięty , ewentualnie polane
mlekiem kokosowym.Ostatnio udało mi się zdobyć oryginalny hinduski przepis – od Raula , hindusa mieszkającego w Wielkiej Brytanii , którego wraz z żoną serdecznie pozdrawiam, na Chicken
Curry , oczywiście zamierzam go pokazać również Wam , tak się złożyło, że udało mi się „wprosić ” na obiad gdy gotował będąc w odwiedziny u siostry swojej żony. W zamian poczęstowałam ich
ciastem drożdżowym z
morelą – przepis tu – klik . Efekty mojej pracy już niebawemZdziwicie się jak precyzyjna może być kuchnia.Powiązane notki:
Kurczak w sosie
kokosowym z
kurkumąPikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamuFilet z kurczaka w słodkim sosie
chilliKurczak pieczony w
ciemnym piwieSłodki
kurczak pieczony w
whisky