Wykonanie
Kurczak na ostro podany na dzikim
ryżu - prosty i prezentujący się ciekawie na talerzu przepis . Niestety na dziki
ryż trzeba poczekać aż 45 minut, ale warto ze względu na oryginalny smak i wygląd.400 g
piersi kurczaka3 łyżeczki
curry2 łyżeczki
przyprawy do kurczaka1 łyżka dowolnego sosu pikantnego (np. słodko-kwaśnego)3-4 łyżki
mąkiolej do smażenia1-4/1-3 szklanki
wody150 g
ryżu dzikiego (u mnie Britta)W misce wymieszać
mąkę z
curry i
przyprawą do kurczaka.Wrzucić pierś pokrojoną na kawałki i dobrze obtoczyć.Smażyć na gorącym
oleju.Pod koniec smażenia dolać pikantny sos oraz stopniowo
wodę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.Wymieszać i poddusić jeszcze kilka minut.Podawać z
ryżem ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu.