Wykonanie
KURCZAK TIKKA
MASALAOd dawna chciałam poznać smak
kurczaka tikka
masala, ale nie było jakoś okazji. Ostatnio będąc w TESCO znalazłam sos firmy PATAK'S Tikka
Masala Indian Cooking Sauce i postanowiłam go wypróbować. Wiedziałam mniej więcej czego
mogę się spodziewać – na pewno wyrazisty smak mieszanki
curry oraz
garam masala. Muszę przyznać, że moje oczekiwania zostały spełnione a apetyt na coś orientalnego zaspokojony.
Mogę z czystym sumieniem polecić ten sos i od razu nadmieniam, że nie jest to żaden wpis sponsorowany. Porażona doskonałym smakiem i aromatem następnym razem spróbuję
kurczaka tikka
masala zrobić sama po domowemu tylko gdzie szukać
przyprawy garam masala.... Ale jakoś sobie poradzę... Jeśli macie jakieś godne polecenia przepisy na sos tikka
masala to chętnie się z nimi zapoznam :)
SKŁADNIKI:
500g
piersi z kurczaka ( 6,59pln),
natka pietruszki,sos PATAK'S Tikka
Masala Indian Cooking Sauce (5,99pln),2 woreczki
ryżu Basmati ( 5,89pln za opakowanie 4x100g),
olej do smażenia,
przyprawa curry i
chilli,WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kosteczki, podsmażamy na patelni z dodatkiem
przyprawy curry oraz
chilli. Następnie dodajemy sos ze słoika i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną
pietruszkę.
Ryż Basmati przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podajemy z
ryżem.Przyznam szczerze, że dawno tak bardzo nie smakowało mi nic zrobionego z gotowego sosu... może dlatego, że bardzo lubię takie indyjskie smaki i uwielbiam aromat
curry i
chilli to moje ulubione
przyprawy, bez których w mojej kuchni nie może się obejść. Dlatego też tym bardziej jestem teraz zaintrygowana przyrządzeniem własnego domowego sosu Tikka
Masala.
SMACZNEGO !!!